Годишно в страната ни от двете находища в блок Хан

...
Годишно в страната ни от двете находища в блок Хан
Коментари Харесай

Делян Добрев: Страната ни може да добива 13 млрд. куб. м газ от екваторията на Черно море

Годишно в страната ни от двете залежи в блок „ Хан Аспарух “ в Черно море могат да се добиват 13 милиарда кубически метра газ. Такива данни са изнесли пред енергийната комисия в Народно събрание от Консорциума сред „ ОМВ и Тотал “. Консорциума води изследване от 2012 година на залежите на природен газ в българската акватория на Черно море. Това заяви пред Българска национална телевизия депутатът и някогашен енергиен министър Делян Добрев.

Добрев посочи, че изследванията са към края си и консорциумът е изнесъл пред депутатите избрани количества, основани на осъществените досега проучвателни сондажи.

Той разяснява и какви са упованията на консорциума:

„ Техните упования са в първите 10 години от употреба на възможните две залежи, които те се надяват да потвърдят при започване на следващато година са да добиват по 13 милиарда газ на година за първите 10 години. След това добива да намалее в извествен смисъл до към 8 милиарда кубика. Което е извънредно добра вест за България “, съобщи Делян Добрев.

 

 среща Снимка: БГНЕС

Добрев посочи, че от консорциума са посочили на депутатите две залежи, в които чакат да има газ:

„ В тези две залежи ще създадат един или два сондажа при започване на идната година, с цел да потвърдят точните количества. На този стадий това са техни упования, само че те ги демонстрираха с съответни количества, което за мен е много безапелационно “, разяснява Добрев.

През вторите 10 години от употреба на находищата, проучвани от консорциума ще се добива по 8 милиарда газ на година.

„ В момента страната ни използва към 2 милиарда и половина кубика газ на година “, посочи Добрев.

Депутатът разясни, че непотребното количество газ ще бъде изнасяно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР