Годишно в страната ни 55 000 души получават инсулт. Последните

...
Годишно в страната ни 55 000 души получават инсулт. Последните
Коментари Харесай

В България успешно се прилага най-новият метод за лечение на инсулт

Годишно в страната ни 55 000 души получават инсулт. Последните данни демонстрират, че България се подрежда на второ място в Европейски Съюз по смъртност от това заболяване. У нас пациентите с инсулт имат доста по-лоши шансове за оцеляване спрямо другите Европейски страни.

Инсултите се лекуват най-често посредством общоприет способ на лекуване, а неотдавна в страната ни се ползва и по-съвременно лекуване, наречено тромболиза, а механичната тромболиза се ползва в едвам четири лечебни заведения и то от началото на 2017 година, когато Министерство на здравеопазването започва Програма за лекуване на мозъчно-съдови болести.

Чрез тази стратегия се финансират така наречен Stroke units – профилирани центрове за лекуване на инсулти. В Германия първият подобен център е открит през 1994 година В България чак 23 години по-късно сполучливо работи центърът в УМБАЛ „ Света Анна “, който приема най-тежките случаи на инсулт. За работата на центъра приказва Д-р Нурфет Алиоски.

~ Д-р Нурфет Алиоски е роден в Македония. Завършва Медицинския университет в София през 1999 година Първата му специализация е в Клиниката по чернодробна хирургия в Александровска болница при Проф. Гайдарски и Проф. Димитрова. Взема компетентност по хирургия през 2005 година, само че последователно се насочва към неврохирургията. Работи в неврохирургията на болница Токуда, специализира в Пирогов, а от 3 години оперира в Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „ Света Анна “. ~

Д-р Алиоски, от година и половина при вас, в Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „ Света Анна “, прилагате най-новия способ за лекуване на инсулт. Разкажете ни повече за него и каква е разликата със общоприетото лекуване, прилагано в останалите лечебни заведения в страната?

От началото на 2017 година, със старта на програмата на Министерство на здравеопазването, през клиниката ни са минали към 50 пациента, които са били лекувани посредством ендоваскуларен способ (вътресъдов). Методът се състои в механична тромбектомия, т.е. физическо унищожаване на съсирека, запушил кръвоносния съд. Преди въвеждането на този способ, у нас се прилагаше най-много консервативно лекуване, а при дребна част от пациентите с инсулт бе провеждана интравенозна фибринолиза, която се ползва до четвъртия час от началото на признаците и нормално е ефикасна при задръстване на дребни кръвоносни съдове. Новият способ, по който работим, наименуван механичната тромбектомия, се ползва до шестия час и е подобаващ за лекуване при задръстване на огромни кръвоносни съдове, т.е. при пациенти с скептичен излаз от болестта.

Винаги споделяме, че сме последни, сравнявайки се с другите страни в Европа. Така ли е при лекуването на тежък инсулт?

Страната ни е последната в Европейски Съюз, която не организираше лекуване на инсултно заболели посредством механична тромбектомия. В този аспект в действителност сме последните, които вкараха този метод на лекуване, само че не бих споделил че резултатите ни отстъпват на данните, изнесени от огромни клинични изследвания, както и на данните на другите центрове в Европа.

На какво се дължат положителните ви резултати? Знаем, че това лекуване се обезпечава по специфична стратегия на Министерство на здравеопазването.

Добрите резултатите са реализирани с помощта на постоянството и екипната работа с сътрудници от незабавна помощ, незабавно поделение, невролози, анестезиолози, физиотерапевти. Както разбирате, лекуването на инсулта е обвързвано с ангажирането на огромен броя експерти. За задачата ние работим по направен логаритъм за държание при лекуване на исхемичен инсулт, съгласуван с рекомендациите на Европейската организация за лекуване на инсулт. Лечението на исхемичния инсулт е скъпоструващо и без съответната поддръжка на Министерство на здравеопазването не би било осъществимо.

Споделете за забавен случай от Вашата процедура при който сте помогнали на пациент, който по всички индикатори е бил в сериозно положение?

Интересните случаи са доста, само че сякаш най-силно ме впечатли мой пациент на 45 години с двустранно задръстване на сънните артерии. Пациентът бе докаран в коматозно положение, а след механичната тромбектомия се възвърне съвсем изцяло. В момента има леки говорни нарушавания, само че към този момент се върна при фамилията си и живее пълноценно.

Разкажете за по-младите си пациенти с аневризми и артерио-венозни малформации. Какви са резултатите при лекуването на тези пациенти? Има ли нови способи в тази област?

Пациентите с аневризми и артерио-венозни малформации са много по-млади от контингента с исхемичен инсулт. Обикновено става въпрос за пациенти с заплаха за живота, при които са належащо бързи дейности за попречване от нов случай. От началото на 2017 година досега смъртността е 9,3%, като всички тези умряли пациенти са били признати в извънредно тежко положение. 40% от пациентите, признати в тежко положение, са били изписани в положително или приемливо положение. Успеваемостта на метода е 90,7%. Мога да кажа, че ендоваскуларните или минимално инвазивните техники се развиват извънредно бързо по простата причина, че пациентите, лекувани с този способ, след малко възобновяване, съумяват бързо да се върнат към естествения си метод на живот и всекидневие. Разбира се, следенето и преодоляването на тези модерни способи изискват непрестанни образования и следене на новостите в региона.

Каква е разликата сред общоприетоо лекуване на инсулт, тромболиза и механична тромбектомия?

Специфичното лекуване на исхемични инсулти е обвързвано с опит да се отстрани тромба (съсирека) от запушената артерия. Това става с венозна инжекция (тромболиза), само че след 4-я час това лекуване към този момент става рисково и е неразрешено. При съществуване на експерти и бърза организация, до 6-я час би могло да се направи механична тромбектомия. При нея благодарение на дълъг катетър, влизайки през артериите на краката, се доближава до мозъка и на място съсирека се стопява или изважда. При болните, които постъпват в болница след времевия период от 4-6 часа, се ползва така наречен общоприетоо или неспецифично лекуване. То се състои в стабилизиране на виталните индикатори, поддържане на дихателната и сърдечната функционалност и започване на рехабилитация на изумените функционалности на мозъка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР