Годишният темп на инфлация в еврозоната се понижи до най-ниското

...
Годишният темп на инфлация в еврозоната се понижи до най-ниското
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната се сви до най-ниското си ниво от 2021 г. насам

Годишният ритъм на инфлация в еврозоната се намали до най-ниското си равнище за повече от 2 години през ноември, заяви формалната статистическа организация на Европейски Съюз, съобщи Агенция Франс Прес.

Ръстът на потребителските цени в блока на 20-те страни с единна валута спадна до 2,4%, сочат данните на Евростат, което е най-ниското равнище от юли 2021 година насам, написа БГНЕС.

Инфлацията непрекъснато понижава, откогато доближи връх от 10,6% през октомври 2022 година след разтърсванията на пазарите, провокирани от войната на Русия против Украйна. Тя обаче към момента е над целевата стойност на ЕЦБ от 2%.

Базисната инфлация, която изключва променливите цени на силата, храните, алкохола и тютюневите произведения, се сви до 3,6% през ноември по отношение на 4,2% през октомври. По данни на Евростат повишаването на цените на храните и напитките също се намали, като през ноември спадна до 6,9% спрямо 7,4% през октомври. Цените на енергоносителите в еврозоната обаче се свиха още повече през ноември, като спаднаха с 11,5% на фона на понижението от 11,2% през предходния месец.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР