Годишният процент на инфлация в еврозоната е 2,4% през март

...
Годишният процент на инфлация в еврозоната е 2,4% през март
Коментари Харесай

Евростат: Инфлацията в България е по-висока от средната за ЕС и еврозоната

Годишният % на инфлация в еврозоната е 2,4% през март 2024 година, спад от 2,6% през февруари. Година по-рано процентът беше 6,9%. Годишната инфлация в Европейския съюз е 2,6% през март 2024 година, спад от 2,8% през февруари. Година по-рано процентът беше 8,3%. Тези данни бяха оповестени от Евростат, статистическата работа на Европейския съюз.

За България Евростат регистрира годишна инфлация от 3.1 на 100, което е над междинното както за Европейски Съюз по този начин и за еврозоната. Преди два дни Национален статистически институт регистрира същата стойност на Хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ) по стандартите на Евростат.

Преди това през януари инфлацията в еврозоната и Европейски Съюз се е забавила надлежно до 2.8 на 100 и до 3.1 на 100.

Забавянето на спада на равнището на инфлация в Европейски Съюз и еврозоната през март следва ускорение на общия растеж на цените в Съединените щати, който се увеличи за втори следващ месец до 3.5% през март, съгласно данни, оповестени предходната седмица.

Анализатори споделиха за Ройтерс, че данните от сряда служат като увещание, че борбата на еврозоната против инфлацията към момента не е извоювана и има риск еврозоната да последва наклонността в Съединени американски щати и да види инфлацията в застой, което би означавало, че ЕЦБ може да забави началото на понижаване на лихвите. Досега се смяташе, че това може да е юни, само че към този момент се приказва за септември.

Цифрата от март съответства както с предварителната оценка, по този начин и с консенсусната прогноза на анализаторите, интервюирани от Bloomberg.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР