Годишният бюджет на ЕС за 2022 г. - 167,8 милиарда

...
Годишният бюджет на ЕС за 2022 г. - 167,8 милиарда
Коментари Харесай

Бюджетът на ЕС за 2022 г. набъбва със 143,5 милиарда евро

Годишният бюджет на Европейски Съюз за 2022 година - 167,8 милиарда евро, да бъде допълнен с близо 143,5 милиарда евро безплатни средства по линия на инструмента NextGenerationEU, предложи Европейската комисия. Финансовият запас ще е за стимулиране на икономическото възобновяване, опазване на устойчивостта и основаване на работни места. Приоритет ще имат разноските в региона на екологията и цифровите технологии.

Най-много - 118,4 милиарда евро, се плануват по линия на Механизма за възобновяване,

резистентност и превъзмогване на икономическите и обществените последствия от коронавирусната пандемия.

Второто перо, в което ще се налеят най-вече пари - 53 милиарда евро, е общата селскостопанска политика. Други 972 милиона евро са за Европейския фонд за морско дело, риболовство и аквакултури, за подкрепяне на европейските аграрни стопани и риболовци, както и за възстановяване на хранително-вкусовата индустрия и рибарството. Европейският аграрни фонд за развиване на селските региони може да получи спомагателни 5,7 милиарда евро от NextGenerationEU.

Другото предложение на Комисията е плануваните 36,5 милиарда евро за районното развиване и доближаване, да се подсилят с 10,8 милиарда евро от NextGenerationEU по линия на REACT-EU в поддръжка на реакцията при рецесии и превъзмогването на последствията от рецесии.

В бюджета на Европейски Съюз за 2022 година са заложени 13,1 милиарда евро за научни проучвания и нововъведения, от които 12,2 милиарда евро за водещата научноизследователска стратегия „ Хоризонт Европа “. За нея могат да бъдат отделени спомагателни 1,8 милиарда евро от инструмента NextGenerationEU.

В рубрика европейски стратегически вложения има 5,5 милиарда евро, от които 1,2 милиарда евро за InvestEU и то за основни цели (научни проучвания и нововъведения, двойния екологичен и дигитален преход, бранша на опазването на здравето и стратегическите технологии). 2,8 милиарда евро са избрани за Механизма за свързване на Европа за възстановяване на трансграничната инфраструктура и 1,2 милиарда евро за програмата „ Цифрова Европа “. За InvestEU могат да бъдат отделени спомагателни 1,8 милиарда евро от NextGenerationEU.

1,9 милиарда евро от бюджета на Европейски Съюз за 2022 година са за дейности в региона на околната среда и климата

От тях 708 милиона евро са за програмата LIFE в поддръжка на смекчаването на изменението на климата и адаптирането към последствията от него и 1,2 милиарда евро за Фонда за обективен преход. За него могат да бъдат отделени спомагателни 4,3 милиарда евро от NextGenerationEU.

Ще има и 14,8 милиарда евро в поддръжка на ползи и на сътрудници на Европейски Съюз по света, от които 12,5 милиарда евро по линия на Инструмента за съседство, съдействие за развиване и интернационално съдействие - Глобална Европа, и 1,6 милиарда евро за филантропична помощ.

Бюджетът планува също 17,9 милиарда евро за вложения в хората, общественото доближаване и полезностите, от които 13,3 милиарда евро за Европейския обществен фонд, 3,4 милиарда евро за стратегия „ Еразъм+ “, 401 милиона евро за поддръжка на хората на изкуството и създателите в цяла Европа и 253 милиона евро за правораздаването, правата и полезностите.

И още -

905 милиона евро за гарантиране на действието на единния пазар,

в това число 584 милиона евро за програмата „ Единен пазар “, и близо 200 милиона евро за работа в областта на битката с измамите, данъчното облагане и митниците, 789 милиона евро за програмата в региона на опазването на здравето EU4Health, 600 милиона евро за сигурността, от които 227 милиона евро за фонд „ Вътрешна сигурност “.

Значителен запас е очакван и за гранична отбрана - 1,9 милиарда евро, от които 780 милиона евро за Фонда за интегрирано ръководство на границите, и 758 милиона евро за Европейската организация за гранична и брегова защита.

Финансиране на NextGenerationEU

Бюджетът на Европейски Съюз за 2022 година включва разноските по линия на NextGenerationEU, които ще бъдат финансирани със заеми, взети на финансовите пазари, и разноските, покрити от бюджетните заеми под таваните в дълготрайния бюджет, които се финансират от личните запаси. За последните в проектобюджета са препоръчани две суми за всяка стратегия - поети отговорности и заплащания. Поетите отговорности съставляват финансирането, което може да бъде несъмнено в контракти, подписани през дадена година, а заплащанията съставляват действително изплащаните средства. Предложеният за 2022 година бюджет на Европейски Съюз възлиза на 167,8 милиарда евро поети отговорности и 169,4 милиарда евро заплащания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР