Годишните такси за обучение в 18 от 33 университета в

...
Годишните такси за обучение в 18 от 33 университета в
Коментари Харесай

Обучението в повечето университети поскъпва

Годишните такси за образование в 18 от 33 университета в България нараства. Вдигат се таксите главно за първокурсниците, които ще бъдат признати през идната кандидатстудентска акция. Ръстът е сред 5 и 25 на 100 според от висшето учебно заведение и специалността. В безспорна стойност нарастването е сред 20 и 170 лв..

Това излиза наяве от план на решение на държавното управление за одобряване на таксите за образование и кандидатстване във висшите учебни заведения в страната. По предписание сумите се оферират от университетите и не се ревизират от просветителното министерство, което е създател на предлагането до държавното управление.

Според разбора на просветителното ведомство междинната такса за образование в държавните университети в страната е 950 лв.. Сумата за кандидатстване е 50 лв. и при нея няма нарастване спрямо миналата година. По-ниски са таксите във военните университети – междинната за образование е 750 лв., а за кандидатстване – 40.

Най-малко се заплаща за образованието на докторанти в Българската академия на науките – 460 лв. на година, при такса за кандидатстване от 30 лв..

Сумите за образование засягат 153 000 младежи. От тях 148 700 студенти и 4300 докторанти в постоянна и задочна форма на образование. Очаква се от таксите за образование и кандидатстване държавните университети да съберат 148 млн. лв..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР