Годишните планови ремонти в АЕЦ Козлодуй през 2023 г. може

...
Годишните планови ремонти в АЕЦ Козлодуй през 2023 г. може
Коментари Харесай

Съмнителна поръчка за 83 млн. лв. на АЕЦ "Козлодуй" сочи към Людмил Стойков

Годишните планови поправки в АЕЦ " Козлодуй " през 2023 година може да се окажат под риск. Причината е, че публичната поръчка за избор на реализатор на тези основни действия, както и други спомагателни поддръжки на нуклеарната централа, е блокирана от тъжби и може да не се разпореди в период. Ремонтът на 5-ти блок да вземем за пример е плануван за месец май.

Нещо повече - по информация на " Капитал " причина за жалбите против търга за съвсем 84 млн.лв. са заложените условия в него, които фаворизират един съответен реализатор и лимитират конкуренцията. Съмненията са, че става дума за свързаната с Людмил Стойков.

Комисията за защита на конкуренцията е образувала на 20 декември произвеждане по жалбата против решението за разкриване на поръчката за " Изпълнение на ремонтни действия по главно и спомагателно съоръжение и системи на нуклеарни енергийни блокове 5 и 6 по време на и/или свързани с плановите годишни поправки през 2023 година ", и изискванията в в нея. По тази причина търгът е спрян на 21 декември, до момента в който завърши производството пред антимонополния регулатор (то може да трае месеци и да се апелира пред ВАС).

Самата, която се ръководи от Иван Делийски, само че мажоритарният й притежател е кипърската офшорка " Спафакс инвестмънт лимитид ". Мотивите в нея към момента не са обществени.
Реклама Какво тъкмо е съмнителното
Въпросната. Тя е разграничена на две обособени позиции. Първата е " Основни ремонтни действия, осигуряващи осъществяването на Плановите годишни поправки, поддържане и увеличение на плановия запас на употреба на оборудването, осъществяване на коригиращи мероприятия и промени на плана за съоръжение и системи от 5-ти и 6-ти блокове, значими за сигурността и за производството на електрическа и топлинна сила " с планирана стойност - 56.5 млн. лв..
Подписан е контракт с Westinghouse за доставка на неруско нуклеарно горивоНа 22 декември шефът на АЕЦ " Козлодуй " Георги Кирков подписа съглашение с " Уестингхаус Електрик Швеция " за доставка на свежо нуклеарно гориво за 5 блок. Договорът е за 10 години и ще влезе в действие откакто подписан и от Агенцията по доставките към ЕВРАТОМ. Освен това неруското нуклеарно гориво би трябвало да бъде лицензирано и от българската Агенция за нуклеарно контролиране. Договорът бе подписан от Георги Кирков – изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй ", и Азиз Даг – ръководещ шеф на Уестингхаус Електрик Швеция. (в дясно) По думите на служебният енергиен министър Росен Христов " Уестингхаус " има ангажимент да извърши сложна доставка на свежо нуклеарно гориво за 5 енергоблок, което включва обезпечаване на обогатения уранов материал, асемблиране на касетите и тяхната доставка на площадката на централата. Няма изясненост обаче какво ще се случва с отработеното нуклеарно гориво и по какъв начин то ще се съхранява. " Уестингхаус " обаче ще даде гратис внедряване на тяхната система за вътрешно реакторен надзор още през идната година и тя ще работи редом със в този момент настоящата съветска система. Целата е по този метод да може да се обезпечи, само че все пак някои специалисти имат уреди и към този метод.
А втората, чийто бюджет е 27.1 млн. лева е за " Спомагателни ремонтни действия за поддържане надеждността на съоръжение и тръбопроводи от системите за естествена употреба, спомагателни ремонтни действия и действия за възстановяване изискванията на употреба на 5-ти, 6-ти блокове и общоблочни конструкциии, системи и съставни елементи ".
Реклама
Експерт от нуклеарната централа, поискал анонимност, уточни пред " Капитал ", че в документите за присъединяване в търга са заложени условия и условия, които дават преимущество на едни и голословно лимитират присъединяване на други икономически субекти.

На първо място в т. 7.1.2. от техническо задание е заложено условие през последните три години изпълнителят на обособена позиция №2 да е извършил действия, чийто предмет и размер са идентични или сходни с тези на търга. Под сходни тук се има поради изпълнени действия в нуклеарна електрическа централа по всяко едно от следните посоки: по топлообменно съоръжение, по помпени елементи и арматура, по спомагателни уреди.

Не става дума обаче за характерно за 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ " Козлодуй " съоръжение или съответно обвързвано с активността на нуклеарна електрическа централа уреди и съоръжение. Включените в тази обособена позиция топлообменници, помпи, арматури, тръбопроводи, вентилационно съоръжение и други по нищо не се разграничават от аналогичното съоръжение в други Топлоелектрическа централа или Водноелектрическа централа, както и обекти от газопреносната система. Но условието за опит съответно в нуклеарната централа лимитира опцията да вземат участие в конкуренцията всички, които работят в енергетиката.
Имам човек в АЕЦ-а
Нещата обаче стават още по-ограничителни. В условията към същата тази втора обособена позиция за професионална подготовка на личния състав на изпълнителя е сложено друго ограничаващо изискване. Става дума за това, че изпълнителят би трябвало да има " дипломиран личен състав, с опит за осъществяване на конфигурация на бутало и дължина на хидроамортисьори на стендове за динамични тествания и по място на монтажа ", като това се потвърждава с " дипломи/сертификати от Производителя за сполучливо преминат курс/обучение за работа с хидравлични стендове вид MUE403H50 и MUE403H500 ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР