Годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски е

...
Годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски е
Коментари Харесай

Почитаме Апостола, Борисов разчита на Азербайджан за енергийната сигурност, Турция с по-строг режим за глобите на пътя…

Годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски е измежду водещите тематики на всекидневниците.

" Без Левски нямаше да я има България и щяхме да приказваме на различен език " Възприето е този ден - денят на гибелта на Васил Левски, да се празнува и почита от целия български народ, може би тъй като това е първият ден на неговото величие. Макар и печален мотив, този ден е доста значим за нашата история, тъй като отдаваме респект на българина, без който нямаше да има България. Нямаше да ни има и нас през днешния ден или щеше да ни има, само че щяхме да приказваме на различен език ". Това сподели вицепремиерът Валери Симеонов по време на шествие, проведено от Политическа партия НФСБ, съобщи организация " Фокус ". То беше във връзка 145-ата годишнина от гибелта на Апостола... " - в. " Дневник ".

" Възприето е този ден - денят на гибелта на Васил Левски, да се празнува и почита от целия български народ, може би тъй като това е първият ден на неговото величие. Макар и печален мотив, този ден е доста значим за нашата история, тъй като отдаваме респект на българина, без който нямаше да има България. Нямаше да ни има и нас през днешния ден или щеше да ни има, само че щяхме да приказваме на различен език ", сподели още Симеонов. Пред паметника на Васил Левски в София хора през целия ден поднасяха цветя и венци. С портрети на Левски и трибагреници шествието потегли от паметника на Апостола на свободата, мина през централната част на града и завърши пред църквата " Света Петка Самарджийкса ", където е построена паметна плоча на националния воин. Там беше отслужена заупокойна молитва в памет на Левски... " - в. " Сега ".

" В Карлово уважиха паметта и делото на Апостола на свободата Васил Левски Преди 145 години на бесилото в София увисна най-великият наследник на България. Единственият човек, за който никой приживе и 145 години след гибелта му не си разрешава да каже неприятна дума. Единственият, който генерации българи смятаха и считат за светец - Васил Иванов Кунчев ". С тези думи министърът на защитата Красимир Каракачанов се обърна през днешния ден, 18 февруари, към жителите и гостите на град Карлово, пристигнали да почетат паметта на великия наследник на България - Апостола на свободата. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата. Министър Каракачанов напомни завета на Апостола, настоящ и през днешния ден: " Всичко се състои, съгласно нас, в нашите задружни сили. Против тях не може да противостои и най-силната буря. Да бъдем равни с другите европейски нации зависи от нашите задружни сили ". Той прикани да помним българската история за избавление и национално обединяване, изписана със саможертвата на стотици български герои... " - в. " 24 часа ".

" Паметна плоча на Васил Левски бе открита в посолството на България в Атина. Повод е 145-ата годишнина от обесването на Апостола на свободата. Тържеството стартира с панихида за упокой на Васил Иванов Кунчев в българския храм " Свети преподобен Йоан Рилски Чудотворец " и продължи пред българското посолство. Над 200 наши сънародници - представители на културните сдружения и неделните учебни заведения в Гърция, както и доста българи от гръцката столица и другари на България, взеха присъединяване. Отец Иван отслужи освещаване на плочата и благослови присъстващите. Приветствие насочи краткотрайно ръководещият посолството Веселин Иванов. Председателят на българо-гръцкото съдружие за просвета разгласи, че Васил Левски ще бъде патрон на неделното учебно заведение към сдружението и то ще носи неговото име. Стихове за Апостола рецитираха възпитаници от българските неделни учебни заведения в гръцката столица. Под звуците на български възрожденски песни гостите сервираха венци и цветя пред барелефа. " - в. " Стандарт ".

Външнополитическите интензивности на страната ни не престават да бъдат във фокуса на всекидневниците.

" В министерството на въшните работи има основана контактна група, в която се разискват бъдещи вероятни решения и ограничения за справяне с езика на омразата. Това съобщи пред " Дневни " заместник-външният министър Георг Георгиев. Той е и народен координатор Той взе участие на форума " София споделя не на речта на омразата и насилието ". Той не съумя да конкретизира в какви периоди се работи и каква тъкмо е целенасочеността на групата. В нея влизат представители на министерствата на правораздаването, на образованието, Министерство на вътрешните работи. " Тази контактна група разисква, комуникира, разяснява по какъв метод могат най-добре да подхванати дейности, които да работят в интерес на това в страната да има работещ механизъм за битка и противопоставяне на език на омразата, назадничавост - расова, етническа и други ", съобщи още Георгиев. Според него битката и предотвратяването на омразата би трябвало да премине по две линии - обучение и законодателната активност. Според него младежите би трябвало да имат положително историческо знание за близкото минало, с цел да могат да разграничават признаците на език на омразата и нетолераност, непоносимост и неуважение на разликите. " От друга страна всички, които прибягват до език на омразата, да знаят, че ще бъдат преследвани и наказвани, което също касае да има ограничения, които да бъдат прилагани ", съобщи още Георгиев. " - в. " Дневник ".

" Българският министър-председател Бойко Борисов излезе с извънредно изявление през азербайджанската медия Trend, съобщи " Фокус ". " България отдава огромно значение на връзките си с Азербайджан и счита страната за предпочитан сътрудник поради огромните вероятности за развиване на съдействието в разнообразни области от съвместен интерес ", съобщи Бойко Борисов. " Като се имат поради мощните връзки сред нашите две страни и съществуващата правна рамка за съдействие, ние имаме вяра, че настоящето равнище на двустранната търговия не подхожда на капацитета на България и Азербайджан и ние бихме желали да засилим комерсиалните и стопански връзки, в това число посредством взаимни Междуправителствена комисия по икономическо съдействие ", означи министър-председателят. Борисов е уверен, че има огромен капацитет за съдействие с Азербайджан в региона на диверсификацията на източниците и маршрутите на енергийните доставки.
" На 16 януари 2018 година, по време на визитата си в Баку, аз имах достойнството да вземам участие с азербайджанския си сътрудник Артур Расизаде на формалното разкриване на постоянните полети сред Баку и София. Сигурен съм, че то ще насърчи развиването на връзките сред България и Азербайджан в областта на туризма ", добави министър председателят. " България има интерес от осъществяването на стратегически планове за транспортна инфраструктура на сила като " Южния газов кулоар ", свързващ Европа и Азербайджан ", съобщи Борисов. " Високо оценяваме ролята на Азербайджан за обезпечаването на енергийната сигурност и диверсификацията на доставките на природен газ в Европа и България ", добави той... " - в. " 24 часа ".

" 24 часа " наблюдава и различията сред президента и премиера :
" Главчев: Изказването на президента по отношение на премиера Борисов е несиметрично Една политическа мощ не трябва да е подготвена на всичко, би трябвало да се съблюдават обещанията, поети в предизборната акция, съобщи Димитър Главчев в студиото на " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия. " Не бягаме от тематиката за Истанбулската спогодба. В режим на разговор сме и се видя, че има няколко проблеми текста, които съпътстват главното в конвенцията - предотвратяването на насилието над дами ", сподели той. Той оцени като вярно решението да се сезира Конституционния съд по въпроса с Конвенцията. Оставката е персонален акт, съобщи Главчев по въпроса си желана от ГЕРБ оставка на депутата от Българска социалистическа партия Валери Жаблянов за оценката му за национален съд. " Когато той твърдо съобщи, че няма да подава оставка, актът не става персонален, изключително като партийното бюро на Българска социалистическа партия застана зад него. Следва друга процедура. По правилника за активността на Народното събрание ръководител и зам.-председател могат да подадат оставка и дори няма гласоподаване ", счита Главчев. От тук насетне се прави друго - взимат се подписи от най-малко 80 депутати, с които се желае оставката на ръководител или зам.-председател на Народното събрание. Третият вид е парламентарната група, излъчила ръководителя или зам-председателя, да изиска оставката му, разясни Главчев... Димитър Главчев дефинира изявлението на президента по отношение на премиера Борисов като " несиметрично ". " Премиерът Борисов изясни, че има проблем с хора към президента, а реакцията на идващия ден беше непредвидена. Пък и замесването на народен представител, като имате поради, че точно партията, която издигна президента Радев, беше същата, която назначи въпросния народен представител за началник на ДАНС ", съобщи той. Димитър Главчев добави, че в случай че президентът Радев има обстоятелства, би трябвало да се показват. Той дефинира като несъстоятелни обвиняванията на президента, че в България се организират срещи без знанието му... "

Глобите за водачи и пасажери също са измежду тематиките на новинарските издания.

" Столичната община обмисля да отстрани таксуването на багаж в градския превоз от пролетта, заяви Би Ти Ви. Информацията беше доказана от заместник-кмета по превоза Евгени Крусев.
Сега багажът би трябвало да се таксува, в случай че сборът от височината, ширината и дебелината е повече от 140 см. При нарушаване на условието се дължи санкция от 40 лв..
Изискването за билетче и за багажа не се познава от чужденците и не малко българи, като постоянно се стига до спорове с контрольорите. Според Евгени Крусев, след анулацията на условието, ще се разчита на съвестта на пътуващите, да не возят прекомерно огромни багажи в градския превоз. " - в. " Дневник ".

" Турция подхваща крайни ограничения в опит да събере санкциите от нарушителите на пътя, оповестява Би Ти Ви. В страната към този момент работи наредба, съгласно която водачите ще заплащат санкциите си на границата. Ако откажат, ще остават без транспортно средство.
Новите правила ще важат и за всички българи, които пътуват до южната ни съседка.
Досега турската страна нямаше механизъм, по който да събира санкциите за нарушаванията на пътя от чужденците. Със свързването на системите на митниците и на министерството на вътрешните работи глобите към този момент ще се виждат по границите. Ще има гише, на което да се заплаща с карта или в брой.
Очаква се системата да проработи най-рано през март. "

Всекидневниците отделят място и на тематиката за планинските региони.

" Необходимо е целево финансиране за планинските райони. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на обществена полемика " Планините - неоцененото благосъстояние на Европа ", която се състоя в курорта Семково, община Белица. Участие в нея взеха евродепутати, народни представители, кметове и общински съветници от прилежащи общини, както и от Република Македония, представители на академичната общественост... Вицепрезидентът поздрави управлението на общината за самодейността Белица да бъде дипломат на дребните общини освен в България, само че и в целия Европейски съюз, и то в подтекста на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Илияна Йотова означи значимата роля на локалната власт през днешния ден, когато се водят дебатите за идващия бюджет на Европейски Съюз и Европа ще вземе решение за ориста на кохезионната политика. По думите на вицепрезидента ясно се е чул гласът на дребните общини, че без финансиране от Европа е невероятно да се развиват. " Крайно време е България, изключително като ръководител на Съвета на Европейски Съюз, да отбрани едва развитите, отдалечени и мъчно налични райони ", съобщи Илияна Йотова. " Българските планини имат същински капацитет - вероятност за развиване, само че в същото време с това и доста непреодолени към този миг провокации ", акцентира вицепрезидентът... " - в. " Труд ".

" Хиляди хора от Пиринско, цяла България и посетители от Македония се стекоха на зимния празник във възродения курорт Семково над Белица. Днешното събитие бе част от деянията за председателството на България на Съвета на Европейски Съюз. Пъстрото празненство провокира интереса освен на феновете на зимните спортове, а и на фолклорното благосъстояние на Пиринския край. За трета поредна година, след дълго време на забвение, общината направи по този начин, че хиляди посетители видяха хубостта и опциите за спорт, отдих и релакс. Малка Белица още веднъж сподели и потвърди, че знае какво желае за развиването на туризма и по какъв начин да го реализира. " Предстои ни среща с премиера Бойко Борисов, с цел да желаеме поддръжката на страната, че сами няма да се оправим. Като община спечелихме план за 3 милиона евро за ремонт на пътя до Семково. Но действително общината няма нита един квадратен метър благосъстоятелност тук. Общинският съвет гласоподава курортът да стане селищно образувание и да е част от града ни. Местният парламент даде единодушието си общината да придобие безплатно правото на благосъстоятелност върху 114.54 хектара земя от държавния горски фонд, които са цялата територия на Семково. Но това може да стане единствено с волята на страната ", съобщи кметът на Белица - Радослав Ревански. Така ще се подсигурява развиването на курортната околност, защото инвеститорски интерес не липсва. " В момента харчим средства за поддръжката на региона, без да имаме никаква благосъстоятелност в него. Стигна се и до абсурд през 2016 година, когато спечелихме план по Трансгранично съдействие с Македония на стойност 300 000 евро за поправки на алеите в курорта, само че Изпълнителната организация по горите не ни позволи да го осъществяваме и загубихме парите ", сподели още кметът Ревански. Общината разисква с Университета по архитектура, строителство и геодезия и с Техническия университет, които имат бази в Семково, да се направи взаимно сдружение за развиването на Семково... " Регионът ни е неповторим, 40% от територията на България е с планински и полупланински релеф и страната ни би трябвало да се възползва от опцията да вкара термина " планински артикул ". Българските сирене, мед, билки, месни артикули, създадени в планински региони са евентуални носители на влиятелното обозначение ", изясни Момчил Неков. Той прикани българските институции да се задействат, с цел да бъде въведено означението " планински артикул ", което може да подкрепи развиването на планинските региони у нас. Според Неков въвеждането на сходен вид означения ще даде на продуктите видимост, гаранция за качество и генезис, опция за финансиране по линия на ОСП и ПРСР, с което да се даде спомагателен подтик за локалното произвеждане... " - в. " Стандарт ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР