Годишнината беше почетена с ритуал по полагане на цветя пред

...
Годишнината беше почетена с ритуал по полагане на цветя пред
Коментари Харесай

Благоевградската общественост отбеляза 98 години от смъртта на революционера Тодор Александров

Годишнината беше почетена с обред по полагане на цветя пред бюст-паметника на Тодор Александров, който се намира в градинката пред Съдебната палата.

В церемонията участваха Силвия Домозетска - шеф „ Култура, спорт, туризъм “ в Община Благоевград, Слави Христов - зам.-областен шеф, проф. Йордан Гошев - зам.-ректор на ЮЗУ " Неофит Рилски ", представители на политически партии и културни институции, общественици и жители. Делото на Тодор Александров бе припомнено от историка Вангел Тодоров.

Тодор Александров Попорушев е български бунтовник, член на Централния комитет и водач на Вътрешната македонска революционна организация.

В 1903 година преподава в Кочани, като се занимава с организирането на популацията от тези региони и построяването на канали за преместване на оръжие от свободна България към вътрешността на Македония. След Първата международна война Александров е изтъкнат деятел на македонската емиграция в България. Представител е на Щипското приятелство на Учредителния събор на Съюза на македонските емигрантски организации, извършен в София от 22 до 25 ноември 1918 година. Тодор Александров е прочут като разгорещен родолюбец и отличен уредник.

На 31 август 1924 година, на път за конгрес на серчани в Лопово, Пирин планина, Тодор Александров е погубен в местността Равна бука край село Сугарево.

С трезвата си преценка и лидерски качества, както и безграничната си обич към родината, Тодор Александров остава вечно в сърцата на българите.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР