Годишната в Обединеното кралство достигна 7% през месец март, което

...
Годишната в Обединеното кралство достигна 7% през месец март, което
Коментари Харесай

Инфлацията в Обединеното кралство се ускори до 30-годишен връх

Годишната в Обединеното кралство доближи 7% през месец март, което съставлява 30-годишен връх, съобщи Си Ен Би Си.

На месечна база нарастването на потребителските цени е от 1,1%, до момента в който упованията на икономистите, интервюирани от Ройтерс, бяха за растеж от 0,7%. Те също по този начин предвидиха годишно покачване от 6,7%.

Ръстът на показателят на потребителските цени до 7% на годишна база е най-високият от март 1992 година, надминавайки доста годишната инфлация от 6,2% през февруари.

Основната инфлация, в която не влизат волатилните цени на силата, храните, алкохолните питиета и тютюна, се увеличи с 5,7% на годишна база и 0,9% на месечна основа през март.

Тези данни идват, откакто Английската централна банка усили главния си лихвен % три пъти от началото на годината от исторически ниското равнище от 0,1% до 0,75% в опит да ограничи инфлационния напън без да спъне икономическия напредък.

Централните банки по света са изправени пред предизвикването да се оправят по едно и също време с растящата инфлация и закъснение на икономическия напредък, откакто войната в Украйна потисна възобновяване на стопанските системи от пандемията от COVID-19.

Борис Глас, старши икономист и шеф на S&P Global Ratings, сподели, че инфлация във Англия евентуално ще се увеличи и ще остане на рекордно високо равнище през 2022 година

„ Ръстът на инфлацията ще удари мощно бюджетите на семействата, изключително на тези с по-ниски приходи, които към този момент са изчерпали спестяванията от пандемията “, уточни Глас в имейл в сряда.

„ Въпреки че в кратковременен проект се чака обстановката да е мъчителна, по-голямата част от високата инфлация би трябвало да стартира да понижава още през идната зима, в случай че международните цени на силата не продължат да се повишават в допълнение “, добави той.

Дори в случай че и когато инфлацията спадне, тя ще остане над задачата на централната банка през идната година, планува Глас.

„ Английската централна банка се тормози от средносрочната инфлация. Макар че понастоящем високите цени се дължат значително на световните цени на силата, фактът, че локалните продукти набират от ден на ден инерция, оправдава това терзание “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР