Годишната среща на върха на Г-7 започва днес с фокус

...
Годишната среща на върха на Г-7 започва днес с фокус
Коментари Харесай

Активисти, дегизирани като световни лидери, протестираха преди срещата на Г-7

Годишната среща на върха на Г-7 стартира през днешния ден с фокус върху битката с новия ковид и климатичните промени, съобщи ДПА.

Очаква се през първия ден от форума в Карбис бей, Англия, водачите на седемте най-развити индустриални страни да обсъдят възобновяване от пандемията с акцент върху даряването на ваксини против коронавирус и даването на финансова помощ за създаване на фабрики за произвеждане на ваксини.

 Байдън подари на Борис Джонсън американско колело, а получи фотография в рамка Виж още

Снощи домакинът на тридневната среща, английският министър председател Борис Джонсън, изрази очакване страните от Г-7 да дарят общо 1 милиард ваксинни дози. Англия ще даде на небогати страни най-малко 100 милиона непотребни дози, с които разполага, сподели Джонсън.

Броени часове по-рано президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, който се срещна с него, даде обещание страната му да подари 500 милиона дози от имунизацията на американската компания Пфайзер (Pfizer).

Тази вечер английската кралица Елизабет Втора и престолонаследникът принц Чарлз ще дадат банкет в чест на водачите от Г-7. Очаква се да бъдат разисквани опазването на околната среда и битката с климатичните промени.

Това е първата присъствена среща на върха на Голямата седморка от две години. Миналата година форумът бе във видеоконферентен формат поради пандемията. Това е и първата огромна интернационална среща на високо ниво за новия президент на Съединени американски щати Джо Байдън, който встъпи в служба през януари, отбелязва ДПА. Специални посетители на форума ще бъдат водачите на Австралия, Индия, Република Южна Африка и Южна Корея, които бяха поканени от домакина Англия.

Преди началото на срещата деятели на разнообразни неправителствени и природозащитни организации направиха самобитна акция протестна акция. Те бяха дегизирани като всеки от международните водачи.

 Снимка: AP/БТА

" Искаме Борис Джонсън, Джо Байдън и други водачи на Г7, които се събират в Корнуол, да се причислят към вълната на вярата. Това значи, че те би трябвало да спрат да натрупат и да стартират да споделят - да споделят парите, дозите и технологиите, с цел да имунизират хората по света ", приканиха те.

 Снимка: AP/БТА

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР