Годишната инфлация в Турция през май е била 18.7 процента

...
Годишната инфлация в Турция през май е била 18.7 процента
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция е спаднала през май, но остава над 18%

Годишната инфлация в Турция през май е била 18.7 % на фона на 19.5 % предходния месец., съобщи ДПА, като цитира данни на Турския статистически институт, оповестени през днешния ден, съобщи Българска телеграфна агенция.

Инфлацията през май е отбелязала нарастване от 0.95 % по отношение на предходния месец, съгласно оповестените данни. Инфлацията при храните обаче е останала висока. Най-голямото нарастване на годишна база - 28.44 %, е било регистрирано при храните и безалкохолните питиета.

Инфлацията означи най-високото си ниво от 15 години насам през октомври, когато доближи 25.2 % поради отслабването на лирата. Оттогава насам лирата се стабилизира.

Миналия месец централната банка увеличи прогнозата си за инфлацията на 16.68 % до края на годината.
Президентът Реджеп Тайип Ердоган постоянно приканва банката да намали лихвените си проценти. Високата инфлация обаче попречи на централната банка да понижи лихвите.

Банката се събира на 12 юни на месечно съвещание по въпросите за паричната политика. Турската стопанска система навлезе в криза в края на предходната година. Тя излезе от криза през първата четвърт на годината, само че означи спад от 2.6 % по отношение на същия интервал на предходната година, заяви предходната седмица Турският статистически институт.

Международни издания означават, че днешното известие е следващият сигнал, че не престават икономическите компликации, през които Турция минава последната година. Множество анализатори са свързвали провалянето на локалните избори за ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) с тези проблеми и най-много със скока в цените и безработицата от предходната пролет насам.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР