Годишната инфлация в Турция падна до 39,59% през май, показаха

...
Годишната инфлация в Турция падна до 39,59% през май, показаха
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция спадна до под 40%

Годишната инфлация в Турция падна до 39,59% през май, демонстрираха публични данни в понеделник, като цяло в сходство с упованията, значително заради компенсирането на покачването на цените на други артикули от страна на държавното управление чрез безплатно даване на природен газ, предава Ройтерс.

Турският статистически институт (TUIK) съобщи предходната седмица, че ще приложи способ на " нулева цена " за природния газ при изчисленията на показателя на потребителските цени (CPI) за май, месец, в който президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели президентските избори.

Правителството даде обещание преди изборите предишния месец, че ще обезпечи безвъзмезден газ през май и месечно безплатно по 25 кубични метра до май 2024 г. Счита се, че този ход ще коства на държавното управление 40 милиарда лири (1,89 милиарда долара).

Потребителските цени през май се покачиха с 0,04% по отношение на месец по-рано, спрямо прогнозата за спад от 0,2% в изследване на Ройтерс.

Проучването предвижда, че годишната инфлация на потребителските цени (CPI) ще бъде 39,2% и се чака да приключи годината на 45%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар е повишен с 0,65% на месечна база през май за годишно нарастване от 40,76%, съгласно данните на TUIK.

Най-голям месечен растеж бележат цените на облеклата и обувките с 9,85%, следвани от цените в заведения за хранене и хотели със 7,10%.

Цените на разноските за жилищата, които включват природния газ, се намалиха с 13,79% на месечна база и бяха единствената група, която записва спад предишния месец, намалявайки общото месечно отчитане с 2,09 процентни пункта.

Тежестта на природния газ в инфлационната кошница е 2,9%.

Базисната инфлация " C ", която изключва цените на силата, храните, напитките и тютюневите произведения, се увеличи с 4,25% на месечна база, за годишен растеж от 46,62% по отношение на 45,48% през април.

Инфлацията беше подклаждана от валутна рецесия в края на 2021 година и достигна 24-годишен връх от 85,51% през октомври.

Тя се намали до 43,68% до април с удобен базов резултат и релативно постоянна лира.

През последните няколко години Ердоган настояваше за парични тласъци, целяйки да реализира ценова непоклатимост посредством понижаване на разноските по заеми, стимулиране на износа и превръщане на хроничните дефицити по настоящата сметка към остатъци.

Но още веднъж Ердоган, който беше определен за своя трети мандат, назначи Мехмет Шимшек, който е високо скъп от финансовите пазари, за министър на финансите.

Този ход се преглежда като подготовка за връщане към по-ортодоксални политики, в това число повишение на лихвите през идващите месеци.

" Устойчивото намаление на инфлацията ще изисква съществено стягане на политиката и назначението на по-разумен кабинет през уикенда дава вяра, че правенето на политики може да се промени в по-устойчива посока ", сподели Лиам Пийч, старши икономист за разрастващите се пазари в Capital Economics.

Анализаторите също по този начин показаха, че в минали епизоди, в които Ердоган се обръща към ортодоксалната икономическа политика, той бързо и ненадейно се връща към метода си с понижаване на лихвите.

Новоназначеният вицепрезидент Джевдет Йълмаз сподели в понеделник, че държавното управление ще даде приоритет на битката с инфлацията, добавяйки, че министрите " са наясно, че това ще отнеме време ".

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР