Годишната инфлация в Испания е достигнала 35-годишен рекорд от 7,6

...
Годишната инфлация в Испания е достигнала 35-годишен рекорд от 7,6
Коментари Харесай

Годишната инфлация в Испания е 7,6% - най-висока за последните 35 години

Годишната инфлация в Испания е достигнала 35-годишен връх от 7,6 % през февруари вследствие на скока на цените на силата, съгласно дефинитивна оценка на Националния статистически институт (INE), представена от Франс прес.

Показателят е по-висок от оповестените в началото 7,4 % и бележи доста по-бърз ритъм от януари (6,2 на сто). Такова ниво не е достигано от декември 1986 година, показва институтът.

Тази динамичност се изяснява с внезапното повишаване на енергийните артикули (+44,3 на 100 за една година) и на горивата (+26,9 на 100 за една година), което се е отразило на цялата испанска стопанска система, съобщи Българска телеграфна агенция.

Страните от Европейски Съюз, както и доста други по света, от месеци са изправени пред мощно ускорение на инфлацията вследствие на напрежението на пазарите от възобновяване на стопанската система след КОВИД-19. Инфлацията визира най-много цените на силата.

Сега това състояние се утежнява от войната в Украйна и глобите против Русия, довели до скок на цените на газа, петрола, някои първични материали и хранителни артикули.

По данни на испанската статистика разноските, свързани с жилищата, са нарастнали с 25,4 на 100 за последните 12 месеца поради повишаването на отоплението. Цената на превоза се е покачила с 12,8 на 100, а на храните и напитките - с 5,6 %.

Основната инфлация, която изключва някои нестабилни категории като силата, се е ускорила до 3 на 100 за една година. Хармонизираният показател на потребителските цени, допускащ съпоставяне с другите страни от еврозоната, доближава 7,6 на 100.

Европейската централна банка (ЕЦБ) през вчерашния ден преразгледа към мощно покачване прогнозата си за инфлацията в еврозоната през 2022 година до 5,1 на 100 вместо предстоящите до момента 3,2 %.

Войната в Украйна и глобите против Москва ще имат огромно отражение върху икономическата интензивност и инфлацията заради покачването на цените на силата и суровините, нарушаването на интернационалната търговия и спада на доверието, предизвести президентката на ЕЦБ Кристин Лагард.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР