Годишната инфлация в еврозоната ще бъде 6,8 процента през 2022

...
Годишната инфлация в еврозоната ще бъде 6,8 процента през 2022
Коментари Харесай

ЕЦБ вдига лихвите, очаква инфлация в еврозоната от 6,8%

Годишната инфлация в еврозоната ще бъде 6,8 % през 2022 година, сочат новите прогнози на Европейската централна банка )ЕЦБ). Тя се дължи главно на цените на горивата и на храните, като резултат върху тях има и войната в Украйна. Очаква се закъснение на инфлацията до 3,5% през 2023 година и до 2,1% през 2024 година – нива, надхвърлящи прогнозите от март, съобщи БНР.

В същото време от ЕЦБ плануват годишен приръст на действителния брутния вътрешен артикул (БВП) от 2,8% през 2022 година, от 2,1% през 2023 година и от 2,1% през 2024 година В съпоставяне с прогнозите от март вероятността е ревизирана доста надолу за 2022 година и 2023 година, а за 2024 година е ревизирана нагоре.

Поне два пъти през годината Европейската централна банка ще увеличи водещите си лихви, това се случва за първи път от 11 години насам - през юли ще е първото повишаване с 25 базисни пункта, а идващото е планувано за септември.

Управителният съвет е взел решение на съвещанието си през юли да усили водещите лихви с 25 базисни пункта. В края на юли завършва програмата за изкупуване на активи, сочи още известието на ЕЦБ.

В по-далечна вероятност Управителният съвет чака още веднъж да увеличи главните лихвени проценти на ЕЦБ през септември. Размерът на това покачване на лихвените проценти ще зависи от обновената средносрочна вероятност за инфлацията.

Ако средносрочната вероятност за инфлацията остане непроменена или се утежни, ще бъде подходящо въвеждане на по-голямо нарастване на лихвите през септември, показва ЕЦБ, което е сигнал, че тогава може да увеличи главните си лихви с 50 базисни пункта.

На конференция след съвещанието на Управителния съвет, което този път се организира в Амстердам, гуверньорът Кристин Лагард дефинира равнищата на инфлация като " нежелано високи ".

Новата прогноза на банката е за годишна инфлация от 6,8 на 100, която се дължи на високите цени на енергоносителите и храните. " Неоправданата експанзия на Русия в Украйна " основава неустановеност в еврозоната, добави Лагард, а на въпрос дали банката не закъснява с покачването на лихвите, откакто Федералният запас стартира процеса, тя отговори: Не е въпрос на догонване, а въпрос да използваме всички принадлежности, с които разполагаме, с цел да спазим нашия мандат за ценова непоклатимост и да приведем инфлацията до целевите ѝ стойности в средносрочен проект.

ЕЦБ понижи прогнозата си за растежа на еврозоната до 2,8% през 2022 година и 2,1% през 2023 година

" Войната нарушава търговията, води до дефицит на материали и способства за високи цени на силата и суровините ", се споделя в изказването на банката и се прибавя, че " тези фактори ще продължат да тежат на доверието и да отслабват растежа, изключително в кратковременен проект ".

През март Европейската централна банка очакваше растежът да доближи 3,7% през тази година, след което да се забави до 2,8% през 2023 година и 1,6% през 2024 година

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР