Годишната инфлация в еврозоната се ускори слабо до 7 %

...
Годишната инфлация в еврозоната се ускори слабо до 7 %
Коментари Харесай

След пет месеца спад инфлацията в еврозоната отново се ускори

Годишната инфлация в еврозоната се форсира едва до 7 % през април от 6,9% през март, демонстрират предварителни данни на формалната европейска статистика Евростат. Данните прекъсват петмесечната серия на стабилно намаляване на растежа на цените в зоната. 

Това евентуално значи, настояват специалистите, че Европейската централна банка обезпечено ще продължи политиката по повдигане на лихвите на своето съвещание в четвъртък. 

CNBC пък, представена от БНР,  обръща внимание на упованията, че на идващото си съвещание Управителният съвет на ЕЦБ ще прибегне до ново повишаване на водещите лихви с сред 25 и 50 базисни пункта.

Ройтерс написа, че по-скоро упованието е за по-скромно повишение на водещите лихви (с 25 пункта).

Разбивка по съставни елементи демонстрира, че главната инфлация (без цените на храните и енергията) се забавя минимално до 5,6% през април от рекорден връх от 5,7% през март. Това допуска, че ЕЦБ евентуално ще продължи с напъните си за битка с упоритата инфлация.

При цените на храните също има понижение, като те се покачиха през април с 13,6% по отношение на година по-рано и след напредък с 15,5% през март, до момента в който енергийните цени набъбнаха с 2,5% след спад с 0,9% месец по-рано, а тези в областта на услугите - с 5,2% след покачване с 5,1% през март.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР