Годишната инфлация в еврозоната се е забавила до 5,5 %

...
Годишната инфлация в еврозоната се е забавила до 5,5 %
Коментари Харесай

Забавяне на годишната инфлация в еврозоната до 5,5 на сто през юни


Годишната инфлация в еврозоната се е забавила до 5,5 % през юни по отношение на 6,1 на 100 през май, сочат данните на Евростат.

Забавяне на растежа на цените има при храните, алкохола, тютюна и неенергийните и енергийните артикули, демонстрират данните на Евростат за 20-те страни – членки на еврозоната. Най-високо е покачването на цените при питателните артикули – 11,6 на 100 в страните от еврозоната, само че през май темпът е бил 12,5%.

Забавянето на инфлацията е по-голямо от предстоящото, което може да разколебае Европейската централна банка да пристъпи към обявеното ново повишаване на лихвите.

Франкфурт даде сигнал за такова след съвещанието на Управителния съвет през юни, макар че към този момент имаше данни за криза в паричния съюз. Последното съвещание преди августовската пауза е идната седмица.

 
 
От Вашингтон през юни Федералният запас към този момент краткотрайно приключи лихвените покачвания. Малко по-рано денем станаха ясни и данните за инфлацията във Англия, която се е покачила с най-бавния ритъм от март предходната година, а точно – 7,9 % при 8,7 на 100 на годишна база.
Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР