Годишната инфлация в еврозоната e спаднала до 2.4% през ноември,

...
Годишната инфлация в еврозоната e спаднала до 2.4% през ноември,
Коментари Харесай

Инфлацията в Еврозоната падна близо до 2 %

Годишната инфлация в еврозоната e спаднала до 2.4% през ноември, демонстрират предварителните данни на Евростат. Това е доста намаляване от регистрираните през октомври 2.9%, като икономисти предричаха индикаторът да е 2.7%. Базисната инфлация, в която не влизат силата, храната и тютюнът, също регистрира спад до 3.6% при равнище от 4.2% през октомври. Този индикатор е деликатно наблюдаван от Европейската централна банка (ЕЦБ), като съгласно институцията точно това е най-хубавият метод за схващане на обстановката с инфлацията, съобщи Капитал.

Общата инфлация сега е доста под равнищата от пика от 10.6% през октомври 2022 година В най-големите стопански системи в еврозоната - Германия и Франция, тя спадна надлежно до 2.3% и 3.8%.

Отчетените резултати слагат идващите дейности на ЕЦБ под въпрос, като задачата на централната банка е инфлацията да бъде овладяна до 2%. Постигането на тази задача на пръв взор наподобява близо, само че съгласно специалисти това не е напълно по този начин.

Различни европейски политици към този момент предизвестиха против несъразмерния оптимизъм. Те акцентират обстоятелството, че " последната миля " на намаляването на инфлацията може да бъде по-трудна и да отнеме два пъти повече време, в сравнение с връщането под 3%. Това е и повода огромна част от анализаторите да чакат още най-малко едно повишение на лихвите от ЕЦБ.

Продължение в 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР