Годишната инфлация в Еврозоната е останала без промяна през август

...
Годишната инфлация в Еврозоната е останала без промяна през август
Коментари Харесай

Годишната инфлация в Еврозоната се задържа на равнище 1%

Годишната инфлация в Еврозоната е останала без смяна през август на ниво 1 %, колкото и през юли, сочи експресна оценка на Европейската статистическа работа (Евростат), която не включва данни за целия Европейски Съюз.

През последните месеци инфлацията в 19-членния валутен съюз се задържа много под избраната от Европейската централна банка (ЕЦБ) цел за малко под 2 на 100, отбелязва ДПА.

Като се изключат мощно променливите категории на силата, храните, алкохола и тютюневите произведения, нивото на инфлацията през август е било 0,9 на 100 - без смяна по отношение на юли.

Според предварителната оценка на Евростат за главните съставни елементи на инфлацията, чака се през август най-вече да са поскъпнали храните, алкохолът и цигарите (2,1 на 100 по отношение на 1,9 на 100 през юли. Следват услугите (1,3 на 100 по отношение на 1,2 на 100 през юли), промишлените артикули без силата (0,4 на 100, колкото и през юли). През август силата е поевтиняла с 0,6 на 100 по отношение на повишаването с 0,5 на 100 през юли, осведоми Българска телеграфна агенция.

В края на 2018 година ЕЦБ спря програмата си за икономическо стимулиране, настоящ от 2015 година в поддръжка на икономическия напредък и усилване на инфлацията след финансовата рецесия в Европа.

През последните месеци обаче слабият напредък и инфлацията под целевото ниво още веднъж провокираха безпокойства.

През юли президентът на ЕЦБ Марио Драги даде знак, че ще вкара нови тласъци за попречване на опасността за еврозоната от ултраниската инфлация и забавянето на международната стопанска система.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР