Годишната инфлация в ЕС през 2022 г. е достигнала исторически

...
Годишната инфлация в ЕС през 2022 г. е достигнала исторически
Коментари Харесай

Над 3 пъти е скочила годишната инфлация в ЕС през 2022 г.

Годишната инфлация в Европейски Съюз през 2022 година е достигнала исторически рекордно ниво от 9,2 %, заяви през днешния ден Евростат.

Това значи, че индикаторът е повишен повече от тройно по отношение на 2021 година, когато бе на равнище 2,9 %.

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард за следващ път акцентира, че ще направи всичко належащо, с цел да понижи високата инфлация и да възвърне ценовата непоклатимост.

Пред Световната комерсиална организация в Женева, тя сподели, че ЕЦБ няма да пести старания за битка с инфлацията, която удря множеството страни в еврозоната.

" Ние ще възстановим тази ценова непоклатимост и ще създадем всичко належащо. Тези, които са главните жертви на високата инфлация, са хората в неравностойно състояние, уязвимите. Ситуацията не е красива ", уточни тя.

ЕЦБ увеличи лихвените проценти с невиждани темпове от предишния юли, с цел да върне инфлацията до задачата си от 2 %. А през предходната седмица Лагард сподели, че може да са нужни повече покачвания на лихвените проценти в еврозоната.

" Като президент на ЕЦБ моята работа е много лимитирана, само че е сериозно значима и в основата й е ценовата непоклатимост ", съобщи президентът на ЕЦБ в сряда.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР