Годишната инфлация в Египет е достигнала 33,7 процента през май

...
Годишната инфлация в Египет е достигнала 33,7 процента през май
Коментари Харесай

Със 60 процента са скочили цените на храните и напитките в Египет за една година

Годишната инфлация в Египет е достигнала 33,7 % през май т.г., разгласи Централната организация за социална готовност и статистика, представена от в. " Ал Ахрам ". За съпоставяне през май 2022 година е инфлацията е била 15.3 %, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ускорението идва след спад до 31,5 % през април. Индексът на потребителските цени е достигнал 174,1 пункта през май, отбелязвайки повишаване от 2,7 % спрямо предходния месец.

Повишението се дължи на повишаването на зърното и хляба с 4,6 %, на месото - с 2,1 % и на рибата и морските артикули - с 9,8 %.

Цените на храните и напитките през май т.г. са скочили с 58,9 % в съпоставяне със същия месец през 2022 година. Увеличението при месото е с 87,9 %, а при млечните артикули и яйцата с 67,7 %.

Сред световните фактори за продължаващия растеж на цените в Египет са последствията от коронавирус пандемията, които към момента се усещат и войната на Русия в Украйна. Местният паунд загуби към 100 % от цената по отношение на щатски $. В момента египетската валута се търгува за почти 31 паунда за $.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР