Годишната инфлация в България се забави до 6,3% през септември

...
Годишната инфлация в България се забави до 6,3% през септември
Коментари Харесай

Инфлацията в България се забави

Годишната инфлация в България се забави до 6,3% през септември от 7,7% месец по-рано, сочат данните на Националния статистически институт. Това е най-ниската инфлация в нашата страна от октомври 2021 година насам.

От началото на годината (септември 2023 година по отношение на декември 2022 г.) инфлацията е 3,6 на 100.

На месечна база е записана дефлация от 0,1% след повишаване с 0,4% през август.

Месечната дефлация се дължи главно на пониженията в цените в туристическия бранш, както и при развлеченията и културата.

Във втората група спадът е повече от 10 % (понижение с 10,1%), до момента в който при ресторантьорските и хотелиерските услуги – с 1,9 на 100.

При останалите групи артикули обаче общият показател се покачва. При питателните артикули и безалкохолните общо повишаването е с 0,5%, а разбивка демонстрира, че при някои типове зеленчуци – да вземем за пример кореноплодните и пипера – има понижение, само че при други типове – като доматите, повишаването е осезаемо. Повечето месни артикули са с по-високи цени.



При нехранителните артикули – продължава повишаването при горивата. При дизеловото гориво е регистрирано покачване на цените с 6,2%, на бензин А95Н - с 4,5%, на бензин А100Н - с 3,8%, а на централното газоснабдяване - с 4 на 100.

На прага на академичната година и разноските към висшето обучение нарастват. 

Хармонизираната инфлация (индексът HICP съгласно общите европейски стандарти) през септември пък се намалява с 0,3% на месечна база, до момента в който хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се забави до 6,4% от 7,5% през август.

Хармонизираният показател на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на страните от Европейски Съюз. Той е един от критериите за ценовата непоклатимост и за присъединението на България към еврозоната.

Индексът на цените за дребната кошница се покачва през септември с 0,5% по отношение на август, като от началото на годината се покачва с 3,7 на 100.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР