Годишната инфлация в Австрия през юли е най-високата от февруари

...
Годишната инфлация в Австрия през юли е най-високата от февруари
Коментари Харесай

Инфлацията в Австрия достигна 47-годишен връх

Годишната инфлация в Австрия през юли е най-високата от февруари 1975 година - показателят на потребителските цени е скочил с 9,3%, демонстрират предварителните данни на федералната статистическа работа Statistik Austria. По този метод индикаторът регистрира най-високите си стойности от 47 години насам.

" През юли 2022 година темпът на повишаване на потребителските цени се увеличи до 9,3%. Това е най-високият % на инфлация от февруари 1975 година ", сподели Тобиас Томас, основен изпълнителен шеф на Statistik Austria.

Той означи, че преди всичко са поскъпнали горивата, битовата сила, питателните артикули и в областта на публичното хранене.

" Увеличенията на цените са изключително забележими при постоянните седмични покупки: цената на мини-кошницата, която с изключение на храна и услуги съдържа и гориво, се е повишила с 19,1% през юли, т.е. два пъти повече от общата инфлация ", уточни Тобиас Томас.

Годишната инфлация в Австрия през юни също бе рекордно висока за интервала от септември 1975 година до момента, достигайки равнище от 8,7 на 100.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР