Годишната инфлация в 27-те страни от Европейския съюз е 9,8%

...
Годишната инфлация в 27-те страни от Европейския съюз е 9,8%
Коментари Харесай

Инфлацията затяга хватката си в Европа, но България далеч не е най-засегнатата страна

Годишната инфлация в 27-те страни от Европейския съюз е 9,8% през юли, сочат данните на статистическата организация на Европейски Съюз, оповестени в четвъртък (18 август), до момента в който инфлацията в 19-те държави-членки, употребяващи еврото, е 8,9%.

Това е най-високата регистрирана инфлация от 1997 година насам, когато Евростат стартира да води статистика. И въпреки у нас да се основават внушения, че инфлацията е породена от отсъствието на ГЕРБ от политиката и замяната му с „ Промяната “, това не е по този начин и България надалеч не е единствената страна в Европейски Съюз, която страда от повишаващите се цени. И каквото и да визират някогашните ръководещи от ГЕРБ с „ Ред в хаоса “ малко евентуално е да се окажат единствените политици на континента, които могат да върнат инфлацията 2 години обратно.

В първите месеци след започване на военния спор в Украйна страната ни беше със относително висока инфлаация, въпреки и още веднъж не заемащата челната позиция. От тогава насам обаче цифрите не са се повишили изключително и остават към 14%. В прилежаща Румъния цените са се нараснали с малко под 14%, а в Гърция и Северна Македония – с към 11%.

Очевидно страните от някогашния източен блок са наранени по-тежко, като инфлацията в Полша към този момент доближава 15,6%, а в Словакия и Чехия е над 13%. Към момента най-засегнати от високата инфлация пък са страните Естония (23,2%), Латвия (21,3%) и Литва (20,9%), които трябваше да заменят глобените търговски артикули от прилежаща Русия с импорт от Европейски Съюз или от чужбина.

Макар първоначално да изглеждаше, че страните от Западна Европа ще бъдат ударени по-слабо от следствията на войната, тази наклонност стартира да се обръща и през август инфлацията се увеличи доста в Нидерландия, като набъбна с 2% по отношение на предходния месец, достигайки 13,6%.

Само в две други страни от Западна Европа инфлацията също е над 10% – Белгия и Испания, със надлежно 10,5 и 10,3%.

На други места инфлацията в Обединеното кралство се е повишила до 40-годишен връх от 10,1% през юли, заяви на 17 август Националната статистическа работа (ONS).
Инфлацията във Франция и Испания се забавя
Няма по какъв начин да пренебрегнем и обстоятелството, че има страни, в които въпреки и с малко, инфлацията се е забавила, В националните данни равнището на инфлацията във Франция се намали до 6,5% през август по отношение на 6,8% през юли. Процентът беше по-нисък от упованията, като икономистите, интервюирани от Ройтерс, чакаха спад до 6,7%.

Испания също оповести данни за закъснение на инфлацията през август – 10,3% на годишна база по отношение на 10,7% за юли съгласно експресната оценка на Евростат.
Какви са факторите?
Разглеждайки факторите, които са движели инфлацията, статистическата организация откри, че високите цени на силата и храните са съдействали най-вече за общия ритъм на инфлация в еврозоната – надлежно 4,02% и 2,08%.

Руската държавна газова компания „ Газпром “ понижи доставките си за Европа, като износът през тази година спадна с 36,2%. И до момента в който износът за някои страни понижа, той беше напълно спрян за България и Полша още в края на месец април, което оказа доста въздействие върху цените на енергийните запаси, въпреки и те да се поуспокоиха през последните седмици.

Това докара до повишение на цените на газа в Европа, като наскоро „ Газпром “ съобщи, че цените на газа могат да се покачат с още 60 % тази зима.

Заплашени от непрекъснато растящите цени и вероятното прекъсване на съветския газ тази зима, европейските страни се договориха да запълнят съществуващите газохранилища до най-малко 80 % от потенциала им до 1 ноември.

Купувачите на газ от Европейски Съюз съвсем доближиха това равнище, само че трябваше да изпреварят азиатските купувачи на газ в напъните си да привлекат оскъдния полутечен природен газ (LNG) от чужбина.

И въпреки всичко не би трябвало да забравяме, че единствено преди две години за първи път беше въведен локдаун поради пандемията от COVID-19, заради което цените на доста артикули – включително и на питателните артикули – също се покачиха, международните вериги за доставки бяха прекратени и станахме очевидци на паническо пазаруване в супермаркетите.

Именно повишението на цените на питателните артикули има максимален принос за повишението на годишната инфлация сред юни и юли, заяви националният статистически орган на Обединеното кралство на фона на най-високия растеж на инфлацията от 1982 година насам.

Следвайки стъпките на сътрудниците си в други елементи на света, Европейската централна банка увеличи лихвените проценти за първи път от 11 години насам с по-голяма от предстоящата сума, защото се насочва към настойчиво високата инфлация.

Този ход, разгласен на 21 юли, повдига нови въпроси за това дали бързането да се оскъпят заемите няма да потопи огромните стопански системи в криза за сметка на облекчение на цените за хората, които харчат повече за храна, гориво и всичко останало. Очаква се той да бъде последван от още едно нарастване през септември.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!34 предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 25.09.2022, 13:10
25.09.2022, 12:30
25.09.2022, 11:58
25.09.2022, 10:48
Последни публикации-25.09.2022, 14:17-25.09.2022, 13:10-25.09.2022, 12:30Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР