Годишната инфлация на хранителните стоки е 24,5% през януари. Това

...
Годишната инфлация на хранителните стоки е 24,5% през януари. Това
Коментари Харесай

Шеф на голяма верига хранителни магазини: Печелим по 2 ст. на всеки лев, който постъпва в магазина

Годишната инфлация на питателните артикули е 24,5% през януари. Това заяви земеделският министър Явор Гечев преди дни. Пикът е бил през ноември, когато показателят е достигнал над 26%.

" Цените в България са се нараснали значително през предходната година и продължаваме да ги усилваме. България употребява валута, която е обвързвана с еврото. Има доста аргументи за високите цени. Една от тях е войната в Украйна. Също по този начин имаме мощно повишаване на цените на енергийните носители, на други материали, производителите би трябвало да покриват много по-високи разноски ", заяви изпълнителният шеф на огромна верига хранителни магазини Вигинтас Шапокас.

За него данните за януари и февруари също са били изненадващи. Той означи, че предходната година в неговата верига магазини са имали значително нарастване на избрани артикули като сладоледа и добави, че можем да чакаме завишаване на цените на перилните препарати.

" Не са веригите, които подвигат съществено цените. Ние получаваме продуктите от производителите, които имат по-високи разноски. Следователно ни продават продуктите на по-висока цена. Ние също би трябвало да имаме някакъв марж на облагите, с цел да покрием своите разноски и да имаме някаква дребна облага. Веригите магазини печелим 2 ст. на всеки лев, който постъпва в магазина. Това са 2% облага ", уточни Шапокас пред Bulgaria on Air.

По думите му потреблението се усилва, а през миналата година неговата хранителна верига е съумяла да продаде по-големи размери макар завишението на цените, което съгласно него подсказва, че стопанската система ни е в положително здраве. Той добави, че заплатите също се усилват.

" Преди няколко години държавното управление се обърна към комерсиалните вериги с молба да подкрепят локалните производители. Ние закупихме особено съоръжение, което инсталирахме в магазините си, където предлагаме артикули от локални производители - да вземем за пример млечни артикули. Дори и да има такива локални артикули, от които да не печелим добре, ние ги държим в своя микс ", изясни Шапокас.

Той сподели, че противодействат на скока на цените, като договарят цената с производителите и добави, че 4 продукта от 10 се продават на промоция.

Шапокас разяснява концепцията за две цени на питателните артикули - на производителя и за крайния консуматор: 

" Това ще бъде злополучие за самите производители, тъй като те не продават на верига А и на верига В на една и съща цена. По този метод принуждават производителят да продаде на всички вериги на най-ниската допустима цена ".

За таван на цените той също е доста песимистичен, а таванът на надценките съгласно него води до спомагателен бюрократичен товар.

" Основният модел за развиване на стопанската система е пазарна стопанска система. Ако продаваме повече, печелим повече, стопанската система се движи напред. Когато продаваме по-малко, цените ще паднат, маржовете обаче ще паднат и по този начин се развива рецесия ", заключи Шапокас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР