Годишната инфлация на хранителните стоки е 24,5 % през януари,

...
Годишната инфлация на хранителните стоки е 24,5 % през януари,
Коментари Харесай

Явор Гечев: Инфлацията при храните е 24,5%. Сирене се доставя за 5,64 лв., но на рафта е 10,79 лв.

Годишната инфлация на питателните артикули е 24,5 % през януари, заяви министърът на земеделието Явор Гечев на конференция, обвързвана с ограниченията за преодоляване на високите цени на храните в комерсиалните вериги. Пикът е бил през ноември, когато показателят е достигнал 26,1 %.

 

Гечев алармира за доста огромни маржове сред цените на дребно и на едро:

" Необясними и даже разширяващи се маржове при някои артикули като яйца, масло, кашкавал, все млечни артикули, само че освен те. От там подозрения на процедура за извънредно високи, неоправдани високи цени. "

 

Министерството на земеделието следи висок марж сред цените на производители и на дребно при яйцата, маслото, кашкавала и сиренето. При междинна цена от 1,03 лв. за литър мляко, то доближава до 4 лв. за литър по щандовете в някои магазини, сподели Гечев.

Има стихийно покачване и на цената на краставиците, сподели Явор Гечев. Там има особеност, само че чакам до 10-15 дни цената да падне. Имам информация, че обстановката е същата и в Англия, където има данни, че този стока въобще липсва, сподели министърът.

Министерството на земеделието обобщава доставките на питателните артикули до комерсиалните вериги в шест канала. По всички тях има високи надценки, които се движат сред 48,8 на 100 до над 90 %, уточни земеделският министър. Надценките се получават и през разнообразни такси, които се желаят от производителите. Това са да вземем за пример такси за реклама подбор, оборот отстъпки и други. Това са пари, които се вземат от клиентите, само че не стигат да производителите, уточни министър Гечев.

Има отблъскващ боязън от производителите да дават информация за доставните цени, с цел да не отпаднат от дистрибуционните вериги, сподели Гечев. Например опаковка кашкавал от 400 грама е с доставна цена 8,04 лв., само че се продава за 15,99 лв., сподели Гечев, без да назове производителя и комерсиалната верига. В различен случай краве сирене в опаковка 400 грама се доставя при цена 5,64 лева, само че на рафта във веригата се предлага по 10,79 лв. или с надценка 91 %.

Всичко това е законно, сподели министър Явор Гечев. Има дефицит в законодателството и за изсветляване на бранша ще създадем две бързи неща – ще се одобряват две наредби, готови от Министерството на земеделието и Министерството на стопанската система за храните, които да дадат гласност по цялата верига на доставки. Ще има регистри на всички търговци и на складовете, които се занимават с продажбата на храни. Първият по веригата на даден артикул ще отрази в електронния указател стартирането му на пазара и всеки идващ ще осведоми къде е отишла храната и на каква цена, сподели Гечев.

На база на предплатените вноски се чака 25 % растеж на облагата на комерсиалните вериги за предходната година, заяви представител на Националната организация за приходите (НАП).

Председателят на Комисията за отбрана на потребителите Стоил Алипиев алармира и за редица нелоялни практики, които подтикват потребителите да пазарят артикули на повишени цени:

" Само по комерсиално обръщение от веригата, единствено през днешния ден на най-ниската цена, става известно, че нито е единствено през днешния ден, нито цената е най-ниска. Става въпрос за хранителен артикул киви. Обявено е на цена 2,79 лева, а се оказва, че сравнителният разбор на конкурентните обекти демонстрира, че цената освен не е най-ниска, а с към 20-30% по-висока ".

Вицепремиерът Христо Алексиев, който е началник на Националното координационно звено за цените на храните, съобщи, че кабинетът „ не афишира война на комерсиалните вериги и не желае да води такава “, само че са открити „ редица притеснителни практики “ и има „ подозрения за голословно високи облаги “.

 

Източник БНР, Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР