Годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" е учредена с ПМС

...
Годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" е учредена с ПМС
Коментари Харесай

Владимир Зарев отличен с наградата ”Св. Паисий Хилендарски”

Годишната държавна премия "Св. Паисий Хилендарски " е учредена с Постановление на Министерски съвет 149 от 2000 година Тя се присъжда за стимулиране на български създатели и реализатори на творби, свързани с българската история и обичаи.

Тазгодишният й притежател е избран единомислещо от жури с ръководител акад. Юлиан Ревалски - ръководител на Българска академия на науките, и членове: проф. Станислав Семерджиев - ректор на НАТФИЗ, проф. Николай Драчев - ректор на НХА, доцент Красимира Александрова - шеф на НБКМ, проф. доктор инж. Иван Марков - ректор на УАСГ, проф. Маргарита Ваклинова от Българска академия на науките и композиторът и диригент проф. Пламен Джуров.

Владимир Зарев е роден на 5 октомври 1947 година в София. Син е на учен Пантелей Зарев. Завършил е българска лингвистика в София. От 1973 година до момента работи в списание "Съвременник ". Зарев е създател на доста книги, 10 от които са романи. 18 негови книги са издадени в 12 страни на 11 езика.

"Владимир Зарев споделя: "Свободата е форма на разграничение, колкото по-различен е един човек, толкоз повече е себе си, и толкоз е по-свободен ", уточни министърът на културата Боил Банов в своето одобрение към Зарев.

Това е изключителна премия на името на българския будител Св. Паисий Хилендарски, сподели Владимир Зарев след награждаването. Орденът тежи морално и интелектуално, това е самопризнание, за което се надявам, че моето творчество отговоря, сподели той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР