Години наред всеки годишен доклад за пазара на операционните системи

...
Години наред всеки годишен доклад за пазара на операционните системи
Коментари Харесай

Пазарният дял на Windows падна под 80% за първи път от десетилетия

Години наред всеки годишен отчет за пазара на операционните системи изглеждаше по един и същи метод: Microsoft Windows надалеч напред с голяма преднина, а на втора позиция macOS на Apple. През 2020 година обаче най-накрая има смяна. ChromeOS на Гугъл се трансформира във втората най-популярна операционна система, а macOS се подрежда на трето място, сочат данните на IDC. ChromeOS е изпреварвала macOS в обособени тримесечия и преди, само че 2020 година е първата цялостна година, в която това се случва.

Големият губещ в тази обстановка обаче е Windows.

След години на неприятни вести продажбите на персонални компютри записаха напредък през 2019 година преди Covid-19 и първото тримесечие на 2020 година бързо да сложат завършек на празненството. През второто тримесечие на годината, когато осъзнахме, че би трябвало да продължим да работим и учим от у дома, продажбите на компютри и преносими компютри потеглиха внезапно нагоре.

Самата пандемия се оказа ускорител на съществуващи софтуерни трендове. ChromeOS, която е основана на интернет браузъра на Гугъл — Chrome, се характеризира със мощно лимитирани благоприятни условия и по-ниски цени и се употребява най-често от възпитаници.

Именно поради тази наклонност ChromeOS съумя да запише мощен напредък през 2020 година — 4,4 прочие п. покачване, като към този момент дава отговор за 10,8% от пазара. Продажбите на преносими компютри Chromebook в действителност " изяждат " пазарния дял на колоса Microsoft при по-достъпните преносими компютри. Делът на Windows спада с 4,9 прочие п. до 80,5% от пазара, а през второто полугодие на 2020 година пада и под 80% за първи път от десетилетия.

macOS също пораства, въпреки и по-скромно — с 0,8 прочие п. до 7,5% пазарен дял посредством и на новите ултрабързи и енергийноефективни процесори M1, с които Apple размени чиповете от Intel.

Пазарният дял на " други " операционни системи, в това число GNU/Linux, е 1,2%.

Така трендовете на пазара на компютри през 2020 година очевидно оказват помощ на Гугъл, само че пък и 2020 година не бе естествена година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР