Години наред учените се опитват да разберат защо слоновете почти

...
Години наред учените се опитват да разберат защо слоновете почти
Коментари Харесай

Защо слоновете почти не се разболяват от рак

Години наред учените се пробват да схванат за какво слоновете съвсем не се разболяват от рак.

Ново изследване открива, че може би специфичен ген е виновен за убиването на злокачествените кафези при слоновете.

Екип от учени към Чикагския университет организира опит,

с цел да разгадае по какъв начин действа при слоновете парадоксът на Пето, съгласно който колкото повече кафези има едно животно, толкоз по-вероятно е то да развие израстък.

Парадоксът потвърдено действа измежду представителите на еднакъв тип. По-големите породи кучета се разболяват по-често от рак, в сравнение с по-малките.

Това предписание обаче не е използвано сред другите типове, тъй като слоновете да вземем за пример извънредно рядко развиват тумори.

Според изследване от 2015 година смъртността измежду слоновете в резултат на раково заболяване е едвам 5 % за разлика от хората, при които процентите са сред 11 и 25.

Същото изследване открива и хипотетичната причина за „ свръхсилите “ на слоновете що се отнася до рака. Те се крият зад един избран ген, наименуван TP53. Той основава артикул, който открива вредите, нанесени върху ДНК и кара клетките или да ги поправят, или да ги отстраняват.

РАЗБЕРЕТЕ 13 ЛЮБОПИТНИ ФАКТА ЗА ЖИВОТНИТЕ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Повечето животни имат две копия на този ген. При слоновете обаче те са 20, което прави тези животни по устойчиви против рак, тъй като гените по-рано засичат опасността и я отстраняват.

Въпреки това обаче не е елементарно да се разбере изцяло по какъв начин работи този ген

в телата на слоновете, които са наследници на животни, съществували на нашата планета преди милиони години.

Генетикът Винсент Линч и екипът му организират опит като нападат тъкани от слонове и техни по-малки родственици - ламантини и дамани, с канцерогени.

Резултатът е, че клетките на слоновете непосредствено умират, за разлика от тези на по-малките им наследници.

„ Тъй като клетките на слоновете умират незабавно, когато тяхната ДНК се повреди, няма заплаха тези кафези да се трансфорат в канцерогенни “, изяснява водещият на проучването.

Екипът задълбочава проучването и открива, че освен генът TP53 играе роля

при слоновете, а също и LIF, който потиска рака. Многобройни неактивни копия от този ген са открити в телата на слоновете. Според учените е напълно обикновено един деен ген да има повече „ мъртви “ копия в един организъм, само че при слоновете изненадващото е, че един от тези „ мъртви “ гени - LIF6, се засилва при опасност и реагира, когато ДНК е развалена.

След последвали проучвания екипът открива, че LIF6 и TP53 при слоновете работят в тясна връзка. Повредата в една ДНК притегля вниманието на TP53, само че LIF6 я отстрани.

Слоновете не са единствените животни, които с еволюцията са усвоили разнообразни генетични трикове против рака. Голият къртически плъх също рядко се разболява от рак и пази своята загадка за това по какъв начин.

Природата е разкрила редица способи да направи клетките по-устойчиви и хората просто би трябвало да открият метод да приложат някой от тях, с цел да оказват помощ на нашия тип.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.

Четете още:

"Адът е тук " - пред какво са изправени слоновете в Индия

Какво значение има безсмъртната медуза за науката и човечеството

"Шимпанзетата имат 99% сходна ДНК с човешката "... И ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР