Години наред творческите съюзи в България не получават никаква помощ

...
Години наред творческите съюзи в България не получават никаква помощ
Коментари Харесай

Иван Гранитски: Ще работим за връщане на класиците в учебниците по литература

Години наред креативните съюзи в България не получават никаква помощ от страната, съобщи претендентът за депутат от „ Българска социалистическа партия за България " в 25 МИР

В идващия парламент, дружно със Съюза на българските писатели и Съюза на българските публицисти, ще работим за приемане на Закон за отбрана на българския език. Ще настояваме и за връщане в образователните стратегии на класиците, които бяха изхвърлени от учебниците по литература. Ще се борим и за увеличение на часовете по български език и литература. Това сподели член-кореспондент Иван Гранитски, претендент за депутат от „ Българска социалистическа партия за България " в 25 МИР, по време на полемика на тематика " Литература и национална еднаквост ". В нея взеха присъединяване ръководителят на Съюза на българските публицисти Снежана Тодорова и Боян Ангелов, който е стихотворец и ръководител на Съюза на българските писатели. Дискусията беше открита от водача на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов.

Иван Гранитски посочи, че през последните години се следи тежка редукция на български писатели от учебниците по литература и история.

„ Имаше редица опити за промени, които бяха замаскирани зад сякаш благовидни предлози. Но вместо да се пристъпи към една интелигентна редакция на идеологическите детайли в българското обучение, под претекста за промени беше изработен опит да се ревизира фундамента на българската литература. Всички - учители, родители и възпитаници, са пострадали от тези тежки кастрации на българската литература ", съобщи Гранитски, който е създател и притежател на издателство „ Захари Стоянов ".

„ Трябва да има по един учебник, който да демонстрира стойностната българска литература, която е оживяла във времето ", счита Боян Ангелов. По думите му в случай че не се отбрани българския език и в частност родната литература, страната ни е обречена на крах.

„ Свободата на печата е в основата на едно демократично общество. Именно заради тази причина толкоз мъчително отеква натискът, който се оказва върху българските медии през днешния ден. Тази политическа и икономическа взаимозависимост, която изпитват нашите медии, оказва доста съществено въздействие върху държанието на публицистите ", съобщи от своя страна Снежана Тодорова.

По думите й е доста ужасно, че нашите ръководещи не виждат никаква виновност за това. „ Всички знаем мнението на премиера, че няма по-свободни медии от нашите ", сподели Тодорова.

„ Неслучайна е и рецензията от Европейски Съюз, че ние сме на едно от последните места по независимост на словото ", добави Гранитски.

„ Години наред креативните съюзи в България не получават никаква помощ от страната. Това е освен скандално, само че и неуместно. Но има държавни дотации към НПО-та, частни структури и други неразбираеми организации, които правят една подривна активност към националната ни еднаквост. Надявам се, че в идващия парламент ще има малко по-разумни хора, които да слагат въпроса за една рационална дотация на креативните съюзи ", сподели Гранитски. Според него би трябвало да има държавна тактика и политика към тези съюзи и техните издания.

„ Да се надяваме, че в идващия парламент ще влезе сериозна маса от подобен вид мислещи хора, които ще подменят досегашните порочни трендове ", сподели Иван Гранитски.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР