Години наред се подозираше, че Васил Божков контролира хазарта в

...
Години наред се подозираше, че Васил Божков контролира хазарта в
Коментари Харесай

Лотарията на Божков е поискала да бъде обявена в несъстоятелност

Години наред се подозираше, че Васил Божков управлява хазарта в България

© Цветелина Белутова Дружеството " Ню геймс ", което организираше най-голямата частна
лотария на Васил Божков - " Национална лотария ", е поискало да бъде оповестено в неплатежоспособност, излиза наяве от документи в Търговския указател. Молбата е до Софийския градски съд и е подадена на 28 февруари. От писмото излиза наяве, че всички банкови сметки на сдружението са запорирани по искане на Национална агенция за приходите, както и че има публикуван акт от Комисията по хазарта за открити обществени отговорности в размер на 273 млн. лева, които компанията е обжалвала. Данъчните са поискали запор за сумата от 27.6 млн. лева като поръчителство по предстоящ иск.

Преди два месеца стана известно, че
лотарията на Божков е плащала по-ниска такса на страната, употребявайки законова малка врата. Така през шестте си години работа сдружението е ощетило бюджета с въпросните 273 млн. лева (тук се включват и лихви в размер на 47.6 млн. лева.) Заради това нарушаване се стигна и до смяна в закона, с която частните лотарии бяха неразрешени.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Защо се желае банкрут

От писмото до съда излиза наяве, че " Ню геймс " на два пъти е поискало позволение да направи неотложни заплащания към контрагенти, само че общественият реализатор към Национална агенция за приходите не му е разрешил. Пак поради наложените запори сдружението не е могло и да изплаща облаги, както и заплатите на чиновниците си.

По закон ръководещите сдружението са длъжни да изискат неплатежоспособност, в случай че не могат да се разплащат. При оповестяване на банкрут първо се заплаща на страната, а след това на останалите контрагенти (няма данни да има обезпечени кредитори банки, които по принцип са по-напред). Суми за приемане имат както търговски обекти, по този начин и жители с разсрочени през годините награди. Няма информация с какъв кеш разполага " Ню геймс " и какъв брой са тези отговорности.

Залози не се одобряват

Размерът на бизнеса на " Ню геймс " стана прочут през февруари, когато за първи път беше оповестен забележим доклад. Там се видя, да вземем за пример, че за 2018 година събраните
залози са били за съвсем 700 млн. лева В друго сдружение на Божков - " Национална лотария ", цифрата на събраните залози е даже по-голямо - 820 млн. лева, само че към този момент то не е поискало банкрут. Неговата активност не беше моментна лотария, а онлайн казино и спортни залагания, и тя към този момент не е неразрешена по закон. На уеб страницата, през който събира залаганията - 7777.bg, обаче е оповестено известие с дата 28 февруари, че във връзка със запори на Национална агенция за приходите върху банкови сметки на " Национална лотария " АД се прекратява приемането на депозити за присъединяване в онлайн игрите на уеб страницата. " Наличните средства по игралната сметка на клиента могат да бъдат употребявани за игра в онлайн игрите на уеб страницата 7777.bg или да бъдат заявявани за евакуиране посредством разплащателен способ Easypay при съблюдаване на откритото в Общите условия за прилагане на уеб страницата 7777.bg ", се показва в известието. Божков има дялове и в още две огромни хазартни компании - " Еврофутбол " и " Евробет ". На уеб страницата на втората са изброени тото и лото игри, за които също не се одобряват залози.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР