Години наред прокуратурата криеше данните за осъжданията си233-ма души са

...
Години наред прокуратурата криеше данните за осъжданията си233-ма души са
Коментари Харесай

За година прокуратурата е осъдена за 2 млн. лв. за вреди

Години наред прокуратурата криеше данните за осъжданията си

233-ма души са спечелили каузи против държавното обвиняване през 2021 година, написа.

За година прокуратурата е наказана да заплати 2 004 234 лева обезщетение по каузи по Закона за отговорността на страната за вреди (ЗОДОВ). Това признава държавното обвиняване в отчета си за предходната година, откакто години наред криеше данните за осъжданията си и обясняваше, че не ги събира.

Докладът за предходната година сочи, че в действие са влезнали 231 неоправдателни решения против прокуратурата по ЗОДОВ. Предишните две години има надлежно 263 и 331. През 2021 година 233-ма души са осъдили държавното обвиняване, големият % от случаите са за нелегално обвиняване. Предишните години броят им е малко по-голям - 267 и 339. Сумата за 2020 година е 2,6 млн. лева, а за 2019 - 3,4 млн. лева

През миналата година са заведени 507 нови каузи по ЗОДОВ против държавното обвиняване (457 и 559 за предходните 2 години). Постъпили са и над 600 претенции за осъществяване на влезнали в действие решения.

Наскоро да вземем за пример, до момента в който към момента беше здравен министър, Асена Сербезова заведе дело срещу прокуратурата за 70 000 лева Тя упорства да получи обезщетение поради воденото против нея наказателно дело за всяване на суматоха, по което беше оправдана на две инстанции.

Прокуратурата упорства, че ЗОДОВ би трябвало да се премисли. И отговорността ѝ да бъде ангажирана единствено при потвърдени груби нарушавания на правозащитните органи, довели до неправомерност на наказателната принуда. Сега в доста случаи се стига до наказание по ЗОДОВ, в случай че обвинителите са работили в осъществяване на законово регламентираните си отговорности, упорства прокуратурата.

„ При обществено даване на информация за неприключени наказателни производства би трябвало да се поддържа нужният баланс сред правото на обществото да получи своевременна и достоверна информация, ползите на следствието, презумпцията за невиновност и правата на лицето, против което се води наказателното произвеждане “, се споделя в отчета. Обвинителите обаче съблюдават това предписание прекомерно изборно. В едни случаи доказателства, в това число и СРС-тата, се разгласяват на уеб страницата на прокуратурата, в други информация изтича следено в избрани медии, а има и проблеми, по които мъглата е цялостна.

„ Необходимо е повишение на квалификацията на прокурорите в наказателното произвеждане поради забележителния дял на неоправдателните решения по ЗОДОВ на съображение нелегално обвиняване, като се проучват случаите, довели до тези резултати “, написа още в отчета.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР