Години наред жителите на Русе се оплакват от задушливи миризми

...
Години наред жителите на Русе се оплакват от задушливи миризми
Коментари Харесай

Мирише ми лошо: Парламентът ще обсъжда нов механизъм за борбата с мръсния въздух

Години наред жителите на Русе се оплакват от задушливи миризми ту на бакелит, ту сладникави, които ги тормозят, само че ръцете им са вързани. В бъдеще обаче жителите ще могат да алармират за " дискомфорт в обонянието " и институциите ще знаят по какъв начин да измерят и реагират на вероятно нарушаване. Това, препоръчани от група депутати от Демократична България.

Звучи като комплицирана задача, само че не наложително невъзможна. " Цялата концепция потегля тъкмо от Русе и проблемите, които имаме там. Като един център на индустрията имаме доста такива проблеми с миризми, които идват от предприятията. Институциите споделят че няма измервателни уреди, няма законодателство за това, и ни споделят: просто си мислете, че не е нездравословно ", споделя пред " Капитал " националният представител от крайдунавския град Иван Белчев от Демократична България, един от вносителите на законопроекта. Такива проблеми е имало и в други градове в страната. Подобен закон е подхванат през 2020 година в Румъния.

Втората част от законопроекта е също толкоз значима - тя включва опцията на жители и неправителствени организации да апелират националните и общински стратегии за възстановяване на качеството на въздуха в едномесечен период от приемането им. България е изправена пред глоба от Европейската комисия (ЕК) и тази законова смяна ще предотврати осъждането на страната по поредна наказателна процедура.
Сладко-вреден мирис
Законопроектът включва термина " дискомфорт в обонянието ", който ще бъде в детайли написан в разпоредба, която би трябвало да се одобри от министъра на околната среда и водите и министъра на опазването на здравето. Именно в този документ ще е основен за регулацията на замърсители, които жителите усещат по миризмата, и в него се крие и най- комплицираната задача.
Реклама
" Ние желаеме да си партнираме с институциите - Министерство на околната среда и водите и Министерство на здравеопазването, тъй че да се изготви тази разпоредба. Не чакаме единствено те да бъдат водещи. Очакваме да поканят както народни представители, по този начин и Неправителствени организации бранша, с цел да може да се направи това ", споделя Иван Белчев. Той посочи, че в корена на законопроекта стоят проблемите, с които хора и институции се сблъскват на районно равнище и по тази причина е значимо да се ангажират екоактивните жители и районните ведомства, с цел да се изготви съответно решение.

Наредбата ще може да вкара използването на наличните по света технологии и да уточни по какъв начин да се мерят и ревизират източниците на миризмите, защото в този момент потенциалът на институциите е стеснен.

Белчев акцентира, че във въпросната разпоредба за " дискомфорт в обонянието " ще може да се включат сигнали освен към фабрики, само че и към битови случаи, при които се горят нерегламентирани отпадъци за отопление да вземем за пример.

На въпрос дали е изследван опита в чужбина, депутатът посочи, че в Румъния са приели подобен закон за миризмите, който обаче е отразен в българските медии леко присмехулно, тъй като се подчертава върху това, че ще се глобяват съседите, които готвят и омирисват жилищния блок. Всъщност в румънския закон се включват и предприятията.
Европейска комисия осведоми България, че би трябвало да обезпечи опция за обжалване на стратегиите за въздуха от страна на жителите още през 2020 година Фотограф: Цветелина Белутова Реклама Шансът да кажеш на общината, че бърка
В препоръчаните промени в ЗЧАВ в действителност се прецизира, че " наранени общности " - термин, който съществува в българското законодателство (в закона за запазване на околната среда например), ще могат да апелират стратегиите и проектите на национално и общинско равнище в едномесечен период.

Още през май 2020 година Европейска комисия предизвести България, че би трябвало да обезпечи достъп до правораздаване на жителите що се отнася до мръсния въздух. Това беше очебийно и от преди две години. Чак в този момент обаче се стига до законодателна самодейност в тази посока.

Орхуската спогодба, която се занимава точно с достъп на информация и присъединяване на обществото по въпроси на околната среда., е подписана от България.

Въпреки това в този момент липса законово организиран механизъм. В началото на 2022 година че НПО-тата не могат да апелират проектите за въздуха на общините - в съответният случай ставаше дума за София. Ако бъде признато предлагането на Демократична България, това ще се промени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР