Години наред Георги Господинов ще бъде най-добрият, най-блестящият посланик на

...
Години наред Георги Господинов ще бъде най-добрият, най-блестящият посланик на
Коментари Харесай

Манол Пейков: Георги Господинов стана най-добрият посланик на България - въпреки бездействието на държавата

" Години наред Георги Господинов ще бъде най-хубавият, най-блестящият дипломат на страната ни, хилядократно по-популярен и по-влиятелен от всички български политици и дипломати, взети дружно " - това сподели депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков от трибуната на Народното събрание в декларация, отдадена на интернационалното самопризнание за романа " Времеубежище ", награден с International Booker Prize.

Пейков, който е издател на Георги Господинов на български език, дефинира Booker като една от най-престижните международни литературни награди, съизмерима единствено с Нобеловата - " която обаче се връчва за изцяло творчество, за разлика от Booker, която се дава за една-единствена книга ".

" Хората по целия свят ще се смеят и ще страдат с неговите герои, а когато се спомене магическото име " България ", прочелите и харесалите книгите на Георги Господинов ще изпитват неочаквана топлина, тъй като вместо с нормалните клишета, тиражирани на Запад във връзка с източноевропейците – наркотрафик, проституция, каналджийство, евтина работна ръка – те ще свързват страната ни с героите, концепциите, думите и облиците, прочетени в книгите на Господинов и загнездени в мозъка и сърцето им ", сподели Пейков.

Той обаче обърна внимание на обстоятелството, че Господинов реализира триумфа си " освен без никаква държавна поддръжка, а макар бездействието, неадекватността и неналичието на отношение на държавните ни институции ".

Депутатът даде образец с обидно ниските заплати на хората на културата, които работят в бюджетни институции, неспособността на България да промотира гениите си с дейна поддръжка за превод на български книги на непознати езиди и безредните и безцелни участия в международни книжни изложби.

На финала той се обърна към останалите народни представители - с забележим акцент към " Възраждане " - като уточни, че Георги Господинов дефинира патриотизма като " спокойствието да бъдеш българин ", а не като експанзия и ненавист.

" Да си родолюбец не значи да си татуираш Ботев и Левски на прасеца и да псуваш кръшно противника от някоя прилежаща на нас страна по време на другарски футболен мач. Да си родолюбец значи да обичаш езика си, да помагаш на съседите си, да създаваш към себе си острови на мира и нормалност. За да може някой ден те да се слеят в материк. И всички да се усещаме комфортно и уютно в кожата си на българи ", сподели още той.

" Ако желаеме да заемем достойното си място измежду фамилията на европейските нации, би трябвало да спрем да се обкръжаваме с бодливата тел на ксенофобията, с фиксациите по предишното си великолепие и с непробиваемите стени на " свещената " ни национална валута.

Ако желаеме триумфът на Господинов да не бъде единично, инцидентно събитие, а да се трансформира в пъртина, по която да минат и други – би трябвало да издигнем българската просвета на полагащото й се място и да я превърнем в народен приоритет ", сподели Манол Пейков.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР