Години наред болни и възрастни хора са държани в старчески

...
Години наред болни и възрастни хора са държани в старчески
Коментари Харесай

В Румъния: "лагери на смъртта" за възрастни и болни хора

Години наред заболели и възрастни хора са държани в старешки домове към Букурещ в ужасяващи условия. Някои от тях са копали тунели, с цел да се спасят от пъкъла. В Румъния приказват за " лагери на гибелта " и " домове на терора ".

Преди 33 години информацията за ужасяващите условия в сиропиталищата в по време на. Мизерия, неприятна хигиена, липса на медицински грижи и даже принуждение. Преди 1989 статистики не са се водили - те биха помрачили положителното име на " социалистическия парадайс ".

Работещите по това време в така наречен Закрила на детето се усещат съучастници и не желаят да разясняват по какъв начин са се появили облиците, които след това за дълго остават най-черното: недохранени малолетни, държани на студено и неспособни да произнасят даже по няколко думи, тъй като в първите стадии на развиването им никой не се е погрижил за главните им потребности. И тъй като са били под непрекъснатото влияние на успокоителни.

Днес сходни изображения още веднъж са в светлината на прожекторите в Румъния. Този път става дума за домове за възрастни хора и хора с душевен болести.

Бизнес на гърба на уязвимите

Преди шест месеца проверяващи публицисти разкриха бизнес модел, посредством който група хора в Румъния натрупа пари на гърба на заболели възрастни хора. Моделът, оголен от румънските онлайн издания Centrul de Investigatii Media и Buletin de Bucuresti, наподобява доста простоват: на частна компания се дават огромни суми обществени средства, с цел да се. Парите обаче не доближават до жителите на домовете и приютите, а се озовават в джобовете на хората, които ги ръководят. Дълго време нямаше никаква социална реакция на отчетите - до момента в който предходната седмица прокуратурата не удостовери обвиняванията.

Те към този момент са публично дефинирани и рисуват картина на същински лагери на гибелта: липса на грижи, която води до гибел, употреба на хората посредством насилствен труд, злоупотреби, потребление на мощ, липса на нужните медикаменти, несъответстващо хранене и даже апетит. Съседи няколко пъти са се обаждали в държавните институции и са съобщавали, че хората стоят голи и мръсни пред оградата на старческия дом даже през зимата, молейки за пари или храна. Един комшия разказал, че хората, живеещи в мазето на постройката, са прокопали тунели, с цел да се спасят от пъкъла.

От досиетата на прокуратурата, отговаряща за проведената престъпност, излиза наяве, че пенсиите на хората са били иззети, а собствеността върху жилищата им е била трансферирана на лицата, отговарящи за ръководството на домовете. От така наречен старешки домове, които са били три на брой, са били избавени над 100 души. Те са откарани до здравни заведения за оказване на здравна помощ.

Политически чадър?

Мизерните условия в Румъния не са нещо ново, споделя Овидиу Вангеле, един от публицистите, взел участие в следствието. Преди 10 години той открива различен център за хора с ментални проблеми, който се ръководи нелегално. " Грижата за тези хора е много комплицирана, страната харчи доста пари за нея. " Но парите по този начин и не стигат до жителите на тези домове.

Механизмите, които ръководят тази система за обществено подкрепяне, са рационални - децентрализация, грижи и образование в общността, а не някъде на края на света, както се е практикувало в предишното. Но с разпоредбите се злоупотребява и те водят до " безразсъден взрив на приватизацията ". През годините са основани безчет сдружения, насочени към облага, които оферират услуги за обществено подкрепяне единствено на хартия. По-голямата част от парите не отиват за нуждаещите се от грижи, а за притежателите на институциите, споделя Вангеле.

Лицата, разследвани от прокуратурата, са директно свързани с румънски политици от ръководещата Социалдемократическа партия (СДП). Твърди се, че политически чадър е предпазил операторите от инспекции и следствия, споделят публицистите. В абсурда са забъркани родственици и някогашни чиновници на румънския министър по въпросите на фамилията Габриела Фиера. Тя е и брачна половинка на Флорентин Панделе, дълготраен кмет на Волунтари, предградие на Букурещ, където са се намирали така наречен старешки домове. Инспекторатът за обществени услуги във Волунтари е бил ръководен от сестрата на министъра по въпросите на фамилията.

" Национален срам "

Румънският министър-председател и водач на СДП Марчел Чолаку твърди, че е схванал за целия скандал едвам след началото на прокурорското следствие. Служители на румънската работа за мониторинг на пресата обаче настояват пред Дъждовни води, че след първите разкрития въпросът е бил включен във всички ежедневни отчети, представяни на съответните държавни институции и основни политически фигури.

" Реакциите на политиците наподобяват като безсърдечие, пасивност и безгрижие по отношение на жителите ", споделя Вангеле. Просто е неуместно да се твърди, че не са знаели ", прибавя той с мъка.

В рамките на срещата на върха на НАТО във Вилнюс и президентът Клаус Йоханис се изрече по тематиката: " Домовете на терора ", както ги назовават, са народен срам ". Той прикани за наказване на всички забъркани. " Надявам се, че тези, които са в положение да подхващат политически дейности, ще имат смелостта да го създадат ", сподели Йоханис.

***

Малко след повдигането на обвинявания в Румъния се стигна и до първи политически разтърсвания. На 13 юли стана ясно, че министърът на труда Мариус Будай е подал оставка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР