Години наред България бави и протака модернизацията на армията си

...
Години наред България бави и протака модернизацията на армията си
Коментари Харесай

Очаква се до края на годината да бъдат сключени сделки за превъоръжаване за 5 млрд. лв. Какво купуваме?

Години наред България бави и протака модернизацията на армията си и въпреки да е член на НАТО, още разчита на остаряло руско оръжие. Войната на Русия в Украйна наподобява трансформира картината. Очаква се до края на годината да бъдат подписани покупко-продажби за превъоръжаване за 5 милиарда лева Какво купуваме?

Код „ превъоръжаване “. България по неотложност желае да купи въоръжение за военни кораби и ракети за брегова защита. Публичната поръчка за това пристигна от премиера Николай Денков на фона на растящото напрежение в Черно море, провокирано от дейностите на Русия след началото на войната ѝ в Украйна.

Но надалеч не е единствено това. Българското държавно управление е напът да купи съоръжение за армията за към 5 милиарда лева, като главните контракти може да бъдат подписани още до края на годината.

Въпреки че страната е член на НАТО от повече от 19 години и има задължения към груповата защита, опитите за рационализация съвсем постоянно се провалят и армията към момента разчита на остарели оръжия от руската ера. Едва две са сполучливите огромни покупко-продажби в последните години – за придобиване на общо 16 изтребители F-16 за над 5 милиарда лв., като доставката на първите 8 следва, и покупката на две фрегати, които се построяват в България от “Люрсен ” и българския подизпълнител “Делфин ” за 1 милиарда лева
Руската инвазия в Украйна трансформира картината
След години отсрочване и отсрочване, в този момент в разнообразни етапи са процедури за закупуване на бронирани машини за пехотата, радари за Военновъздушните и Военноморските сили, нови артилерийски системи със снаряди 155 мм диаметър, които са по стандарт на НАТО, системи за противовъздушна защита, системи за транспорт на данни и ръководство на огъня, дронове и други Това изреди министърът на защитата Тодор Тагарев в своята тирада за разкриване на образователната година във Военната академия в София.

“Това превъоръжаване, първо – би трябвало да стане бързо, второ – би трябвало да стане с стратегия ”, сподели пред Свободна Европа Христо Гаджев (ГЕРБ), ръководител на комисията по защита в Народното събрание.

“Набързо няма да стане както би трябвало “, сподели и депутатът от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) Иво Мирчев. По думите му България би трябвало да се отбрани, „ само че това не би трябвало да става стихийно и за няколко месеца да се подписват контракти за милиарди “.

Бързане обаче има. В момента в най-напреднала фаза са пазаруването на въоръжение за кораби и брегова защита и за бойни машини за пехотата. Какво следва?
Брегови ракетни батареи без конкурс
Макар сега да няма директна опасност за българските пристанища, „ на мощ се дава отговор със мощ “, сподели на 7 септември министър-председателят Николай Денков. И добави, че „ по тази причина сме почнали да купуваме ракети за бреговата защита, с цел да не смее никой да приближава черноморските ни градове “.
По думите на премиера „ съветски политици неведнъж споделиха, че след Украйна следват балтийски републики и Молдова. Крайно време е българските жители да си отворят очите, че има един агресор, който желае да си върне имперското въздействие “.

Купуването на брегови ракетни батареи, за които приказва министър председателят Денков, се чака да е на стойност към 50 млн. лева Комплексите ще употребяват ракетите RBS-15 Mk3 на шведската компания “Сааб ”. Тези ракети бяха купени за двата нови модулни патрулни кораба. Така ще има съгласуемост на боеприпасите сред корабите и бреговата артилерия.

Корабите бяха купени по времето на някогашния боен министър Красимир Каракачанов без въоръжение, с цел да може капиталовият разход да влезе в избраната от Народното събрание цена. Служебното държавно управление на Гълъб Донев утвърди покупката на ракети и установки за корабите от шведската компания “Сааб ”. За да не минават покупко-продажбите през Народното събрание, какъвто тогава нямаше, служебният оенен министър Димитър Стоянов реши закупуването на въоръжението да става на части.

По закон Народното събрание би трябвало да утвърди всяка военна договорка за над 100 млн. лева, до момента в който тези до 50 млн. лева минават утвърждение единствено от Министерския съвет.

Засега няма повече детайлности за това какви установки ще се употребяват за ракетите RBS-15 Mk3. Швеция има такива брегови установки на камиони „ Скания “, в Хърватия се употребяват на „ Татра “, а във Финландия – на военната платформа Сису.
„ Страйкър “ за пехотата
България пробва да купи 150 бронирани машини за Сухопътни войски от години, за което имаше договаряния и бяха проведени търгове. Те са нужни, с цел да се екипират две батальонни бойни групи, които са част от уговорките към НАТО. През 2021 година Министерството на защитата изпрати писма до компаниите, че приключва процедурата защото „ ценовите оферти на двете компании, позволени до втория стадий, доста надвишават рамката, одобрена от Народно събрание “.

Към днешна дата изоставянето в Сухопътните войски е несъмнено, като „ сериозно “. Процедурите бяха възобновени. Офертите на двете компании достигнали до заключителен стадий – на финландската “Патрия ” и на концерна с американско присъединяване “Дженерал дайнамикс ” – надминаваха 2 милиарда лева

Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди преди седмица евентуалната продажба на България на бронетранспортьори „ Страйкър “ (Stryker) за 1,5 милиарда $ (2,74 милиарда лв). В позволения лист за продажба има 183 машини от разнообразни модификации на вида „ Страйкър “, в това число за транспорт на пехота, командни машини, за здравна евакуация, инженерни машини с устройства за разминиране, тежки и леки камиони, въоръжение – леки и тежки картечници и 50 мм оръдия, информационни системи и прочие

От уведомлението излиза наяве, че тази цена е оптималната, както и броя. До седмици се чака в България да дойдат представители на Съединени американски щати и производителя “Дженерал дайнамикс ” за договаряния.

Възможно е понижаване на броя, както и на част от въоръжението или радиостанциите, с цел да бъде понижена и цената.

След договарянията би трябвало да бъде изменен планът за капиталов разход, който в този момент е за 1,5 млрд.лв. Той трябда да бъде утвърден от Народното събрание. Ако бъде подписан контракт със Съединени американски щати, той би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание и америкавския Конгрес. Целта е това да завърши до края на тази година и даже да бъде направено първо заплащане, като в бюджета са планувани 100 млн. лева за първа вноска.

Предвидено е част от производството на машините да бъде в България, а по-късно да бъдат ремонтирани на място.
Закъснялата покупка на 3D радари
До края на годината би трябвало да бъде определен снабдител на нови трикоординатни радари за българските Военновъздушни сили (ВВС) за над 400 млн. лева В момента Военновъздушни сили употребяват руски радари, които няма да са съвместими с новите F-16, които се чакат още през идната година. Поддръжката на наличните руски радари е на ръба на вероятното, се отбелязва в годишните отчети за положението на въоръжените сили на Министерството на защитата.

Оферти подадоха американската “Локхийд Мартин ”, която създава и изтребителите F-16, израелската “Елта ”, италианската “Леонардо ”, испанската „ “Индра ” и френската “Талес ”. Офертите трябваше да бъдат публично отворени предходната седмица, само че това не се случи.

Целта е да бъдат закупени най-малко седем радара – пет стационарни и два мобилни. През 2019 година цената им трябваше да бъде към 390 млн. лева Заради инфлацията, увеличенoто търсене и повишаване на отбранителната продукция около войната в Украйна, цената на плана ще надмине 400 млн. лева

Тръжната процедура е с разгласен “основен интерес в защитата ” с решение на кабинета, което прави бъдещата договорката необжалваема. При държавното управление на ГЕРБ за любимец се сочеше “Локхийд Мартин ”. Радарът, който компанията предлага, е на въоръжение в 30 страни, 15 от които са членки на НАТО. „ Елта “ също е сериозен претендент, като завоюва няколко търга в района в последните години, а радарът ELM-2084 е със военен опит в Израел. Военните са харесали и предлагането на “Талес ”.

Възможно е договарянията за радарите да минат на равнище правителство-правителство преди подписване на договорката, както се случи с бронираните машини.

По-напреднала е покупката на радари за новите кораби. В края на май на уеб страницата за публични поръчки на Съединени американски щати е оповестено съобщение, че екипът на Военноморския център за подводна война (NUWC) в Кейпорт ще подписа контракт с Sperry/Northrop Grumman за планиране, доставка, инсталиране и консолидиране на радарно съоръжение VisionMaster Navigation на борда на два български военноморски кораба.
Гаубици на пауза
Проектът за закупуването на 155-милиметрови гаубици е подготвен. Според предварителните проекти на Министерството на защитата ще са нужни до 500 млн. лева За в този момент той остава на назад във времето, до момента в който не бъде обезпечено финансиране сигурно.

Сред любимците са гаубиците “Сезар ” на френската държавна компания “Некстер ”. Мощта на тези гаубици е високо оценена на бойните полета в Украйна, която получи десетки бройки от Дания и Франция. Гаубиците се инсталират на камион, което ги прави доста мобилни. Това и далекобойността им ги прави сложна цел за съветската контрабатарейна артилерия.

Водени са диалози и с израелска компания.
Противовъздушна отбрана с ракети за F-16 и подводници
Покупката на нови системи за противовъздушна защита би трябвало да стартира още тази година. Първо ще бъдат купени Противовъздушна отбрана с дребен обсед, който се чака да коства до 500 млн. лева Както при противокорабните батареи се търси метод да употребяват към този момент купени боеприпаси. Става дума за ракетите AIM-9X, които са купени за изтребителите F-16. С тях работят системите NASAMS, които са взаимно произвеждане на норвежците от “Кьонигсберг ” и американците от “Рейтеон ”.

Тези ракети са с дребен обхват ( от 1 до 35 км.). Планира се и възобновяване на зенитно ракетните комплекси в околните години със системи от рода на „ Пейтриът “, само че това ще коства милиарди.

Официално беше оповестено и, че България договаря с Италия за покупка на две подводници втора ръка. Водят се диалози и с Турция. Първоначално се говореше за 50 млн. лева за тази договорка.
„ Набързо няма да стане както би трябвало “
Управляващите партии в България – ПП-ДБ и ГЕРБ – поддържат бързата рационализация, само че с предизвестие.

“Това превъоръжаване, първо – би трябвало да стане бързо, второ – би трябвало да стане с стратегия ”, сподели пред Свободна Европа Христо Гаджев (ГЕРБ), ръководител на комисията по защита в Народното събрание.

“Набързо няма да стане както би трябвало. Нашият опит до момента е, че има проблеми с потенциала по това да се подписват сходни огромни покупко-продажби и би трябвало да сме извънредно деликатни, тъй като става дума за пари на данъкоплатеца ”, сподели Иво Мирчев (ПП-ДБ), който е член на същата комисия.

“Да, има опасност от Русия. България би трябвало да се отбрани, само че това не би трябвало да става стихийно и за няколко месеца да се подписват контракти за милиарди ”, сподели Мирчев.

В дължавен бюджет за 2024 година са планувани 2% за защита. „ Това ще даде за тази година 600 млн, лева, за следващата година повече, за финансови разноски – за превъоръжаване ”, сподели Христо Гаджев като доказателство за политически ангажимент за модернизацията.

Той се надява, че до ноември екипът на военния министър ще внесе за утвърждение в Народното събрание програмата за рационализация до 2032 година Гаджев напомни, че през февруари тази година Народното събрание даде напътствие на Министерския съвет какво би трябвало да съдържа програмата, която беше написана от екипа на служебния министър Димитър Стоянов, само че беше отхвърлена.

*Текстът е оповестен в. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР