Години изплащане на месечен наем или инвестиция в собствено жилище,

...
Години изплащане на месечен наем или инвестиция в собствено жилище,
Коментари Харесай

След кризата през 2008: Да си купиш жилище в Европа - двойно по-скъпо, наемите пораснаха плахо

Години погашение на месечен наем или инвестиция в лично жилище, взето с заем? Едно от по-трудните решения, които младежи или фамилии с готовност за определяне и независим живот би трябвало да вземат. И в двата случая би трябвало да бъде очакван регулярен месечен разход – наем или вноска, който през последните години нямат основна разлика по стойност.
Прочетете още
Преди всички би трябвало да вземем поради, че през последните две години статистиките чупят върхове за скок в цените на жилища. Съвсем естествено и предстоящо - наред със сумите за покупка, пораснаха и тези за наемни домове. Те обаче малко по-плавно.

TrafficNews към този момент ви описа какво се случва с пазара на парцели на локално и национално равнище, при който единственото непрекъснато нещо е растежът на цените. Нека погледнем по какъв начин се движи кривата в Европа и съюза.

В кратковременен проект наемите и цените на жилищата в Европейски Съюз продължиха да се покачват през третото тримесечие на миналата 2022г., като са се покачиха надлежно с 2,1% и 7,4% в съпоставяне със същия интервал на 2021 година.

Нека обаче погледнем какво се случи през миналото десетилетие, като за съпоставяне употребяваме цените през 2010 година (когато започнаха плахи стъпки за възобновяване след международния финансов провал от 2008г.) и 2022 година (когато Европейски Съюз излиза от коронавирусната рецесия, само че на хоризонта се появи война).  

За 12 години придвижването на цените следва неравномерна крива, от която проличава непрекъснат, само че равномерен растеж на наеми, против неуверен спад и внезапно повишаване на цени за покупки на жилища. Тази информация сочат данни, събирани от Евростат.

Всичко вървеше със относително уравновесен ритъм сред 2010 година и второто тримесечие на 2011 година След това тримесечие обаче цените на жилищата и наемите се развиха по друг метод.

Средната цена на квартирата в Европейски Съюз е повишена от 100 процентни пункта до 120п.п., като за тези 12 години не се следи даже кратковременен спад. Що се касае до цената, която европейците би трябвало да платят за лично жилище обаче картината е друга. През 2013-2015 година се следи поевтиняване, въпреки и непретенциозно. Така от 100 п.п. цените стигат до 95п.п. От 2016 нататък растежът е безапелационен, с цел да доближи до 150 п.п.

Иначе казано, за  12 години – наемите са се нараснали с 18%, а цените на жилищата с 49%. Тази безапелационна разлика обаче не е задоволителна, с цел да създадем заключението, че да живееш непрекъснато на квартира е по-бюджетния вид.

В другите държави-членки цените са се променяли нееднотипно. България се оказва в средата на статистиката,

При сравняване на третото тримесечие на 2022 година с 2010 година цените на жилищата са се нараснали повече от наемите в 19 държави-членки на Европейски Съюз. През този интервал цените на жилищата са скочили в 24 страни и са намалели в три. Те са се нараснали повече от два пъти в Естония (+199%), Унгария (+174%), Люксембург (+140%), Литва (+137%), Латвия (+134%), Чехия (+133%) и Австрия (+ 130%). Любопитно е, че понижение се следи в Гърция (-22%), Италия (-9%) и Кипър (-0,3%).

За същия интервал квартирите са се нараснали в 26 държави-членки и са намалели в една, с най-голям растеж в Естония (+233%) и Литва (+151%). Спад е регистриран още веднъж е в Гърция (-24%). България остава в средата на статистиката, където цената на наеми е близка до тази на Дания, а лично жилище може да закупите на цени, сходни на тези в Малта, Полша и Ирландия.

Графики от Евростат:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР