Годината, за която председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза

...
Годината, за която председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза
Коментари Харесай

Ковачевски: Северна Македония ще бъде първата страна-членка на ЕС от Западните Балкани

„ Годината, за която ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел сподели в Блед, че е година за разширение на Европейски Съюз, 2030 година е и годината, когато държавното управление на Северна Македония споделя, че ще бъдем подготвени за участие, това е опровергаване на всички пропагандисти, платени от трети страни, които не желаят да видят страната в Европейски Съюз, опровергаване на структурите на някогашните служби на държавна сигурност на някогашна Югославия и тези, чийто бизнес може да действа единствено в заробена страна “, сподели министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски на първият конгрес от акцията „ Ние сме Европа ”, в Скопие, написа Българска телеграфна агенция.

Според Ковачевски изявлението на френския президент Еманюел Макрон за „ Европа на разнообразни скорости “ значи, че „ страните, по-бързите в промените си, ще влязат първи в Европейския съюз през 2030 година ”

Първото събитие на акцията „ Ние сме Европа “, на държавното управление на Северна Македония се организира нощес в Скопие и беше отдадено на стопанската система. На него участваха и част от министрите в държавното управление на страната.

Положителните резултати от икономическата политика на държавното управление, сподели Ковачевски, могат да бъдат мултиплицирани посредством продължение на евроинтеграционните политики, а влизането в Европейски Съюз, в допълнение ще укрепи позициите на фирмите в страната и ще отвори нови търговски вероятности, посредством достъпа до общия европейски пазар.

„ Европейски Съюз и Съединени американски щати са най-богати и техният Брутният вътрешен продукт е 60% от международната стопанска система и по тази причина всички желаят да живеят на запад, никой не отиде на изток. Затова интеграцията в Европейски Съюз е по-добра от изолацията и търсенето на утопични други възможности ”, акцентира Ковачевски.

Кампанията „ ние сме Европа ” ще се осъществя и в Битоля, Куманово, Охрид, Прилеп, Струмица, Тетово и Щип разнообразни акценти от обществено-политическия живот- просвета, енергетика, туризъм, земеделие, юношески действия, инфраструктура и обществена политика и цели жителите на Северна Македония да се срещнат с опциите, които участието в Европейски Съюз дава.
Мицкоски: Ковачевски се върна бледен от Блед
Междувременно в Щип, ръководителят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, по време на отбелязване на годишнина от основаване на организацията на ВМРО-ДПМНЕ в града разяснява форума, до момента в който той се организираше.

„ Единствената тематика, за която държавното управление (в Северна Македония) желае да приказва са конституционните промени, тъй като това е единствената тематика, която им остана. Всичко друго безусловно е злополука. А измененията в конституцията са по-лоши от злополуката във всяка друга област, тъй като са наложени и диктувани извън и хората в голямо болшинство са срещу тях ”.

По думите му министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски се е върнал „ бледен от Блед ” и „ към този момент се крие от обществото, тъй като лъжата на ръководещите още веднъж се е спукала като сапунен мехур ”.

„ Френският президент им сподели истината. Европейският съюз им изпрати сигнал. Сега се пробват да изясняват кой какво е споделил. Ясно е. Без вътрешни промени, които не са направени 7 години, няма да има Африкански, да не приказваме за Европейски съюз. Хората желаят рестарт. Това държавно управление загуби и легитимност, и доверие. Казват, че били Европа. Питайте френския президент. Въпреки всичките отстъпки, всичките унижения, той ясно споделя, че (за нас) няма Европейски Съюз. „ Продават ни 2030-та като светла година, в случай, че няма гаранции, че до 2063 година страната ще стане член на Европейски Съюз ”, сподели Мицкоски.

Според ръководителя на опозиционната партия страната е изтощена от обещанията на „ европейските бюрократи ”, които не се случват и с това държавно управление Северна Македония е надалеч от Европейски Съюз, само че на идващите избори ВМРО-ДПМНЕ ще предложи решение и визия.

„ Нашата визия ще бъде превърната в стратегия, в която всеки ще има принос. Тази стратегия ще предложи планове и доста, доста работа. Тези салонни политици от държавното управление са научени някой да им диктува изискванията. В някогашната федерация (СФРЮ) това бяха Белград и Москва, през днешния ден са Брюксел или София ”, уточни Мицкоски.

Пред членовете и симпатизантите на ВМРО-ДПМНЕ той изрази увереност, че ВМРО-ДПМНЕ ще завоюва идващите избори „ с огромна победа ”, само че уточни, че по-малко от 61 депутати в 120 локалния парламент на Северна Македония няма да са задоволителни.

Изявленията на ръководителя на Съвета на Европа Шарл Мишел и на президента на Франция Еманюел Макрон, във връзка с разширението на Европейски Съюз съществено концентрират вниманието в Северна Македония. Опозицията разчита в думите на Макрон това че разширението се отдалечава. А ръководещите поясняват казаното от президента на Франция за „ Европа на няколко скорости ”, като разнообразни периоди на приемане на нови страни в Европейски Съюз, според от това, кой по кое време ще бъде квалифициран.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР