Годината на Тръмп, на несистемните играчи, на нискобюджетния тероризъм, но

...
Годината на Тръмп, на несистемните играчи, на нискобюджетния тероризъм, но
Коментари Харесай

Краят на мълчанието - как се промени Холивуд?

Годината на Тръмп, на несистемните играчи, на нискобюджетния тероризъм, само че и годината, в която блестящата холивудска сцена се трансформира в платформа за съществени политически послания. Беше обещано и началото на най-бързата обществена смяна от десетилетия насам. Как стартира всичко, кои са моторите на тази промяна и в каква посока ще поеме Холивуд - материал на Теодора Гатева.

Мерил Стрийп, актриса (09.01.2017): Това беше моментът, когато индивидът, стремящ се да седне на най-уважаваното място в нашата страна, имитира уродлив кореспондент, човек, от който той има доста повече привилегии, власт и опция за противоположни реакции. Този инстинкт да унижаваш, когато го показва някой с власт, доближава до всички хора. Неуважението поражда пренебрежение, насилието провокира принуждение. Когато имащите власт употребяват ситуацията си, с цел да тормозят другите, губещи сме всички.
Това е част от речта на холивудската легенда Мерил Стрийп. По време на 74-ата гала по връчването на премиите „ Златен глобус “, на която тя получи оценката за изцяло творчество. Вместо обаче да приказва за себе си и за достиженията си, Стрийп безпощадно разкритикува президента Доналд Тръмп. При това без нито един път да спомене името му. Превърна ли се Стрийп в рупор на един нов Холивуд, подготвен да застане зад политически дела и да ги отстоява - въпросът на вечерта. Защото след нея още няколко артиста не икономисаха упреците си към новоизбрания американски президент.
Малкият Тръмп и огромната Мерилnews.bnt.bg/bg/a/malkiyat-trmp-i-golyamata-merilИма една алтернатива, пред която множеството публични персони се изправиха в последните 12 месеца. Тази алтернатива сътвори съществени усложнения най-много за медиите и публицистите, които трябваше да опълчват персоналния си морал на професионалната си нравственос. Всички издания, изключително тези в Съединени американски щати, трябваше да си отговорят на въпроса – по кое време обективността се трансформира в съпричастност?
И по този начин, началните надписи на кино лентата Голямата смяна в Холивуд към този момент течаха...

През октомври сюжетът се завърза - беше комплициран завършек на мълчанието за половия тормоз, освен това освен в света на киното. Харви Уайнстийн - един от най-влиятелните холивудски продуценти - беше упрекнат в полови похищения и обезчестяване. Това се оказа една добре защитавана... социална загадка. Обвинения против акулата, както назовават Уайнстийн, насочиха Анджелина Джоли, Ашли Джъд, Роуз Макгауън. И още модели, асистентки, служителки.
 Още обвинявания за продуцента Харви Уайнстийн Още обвинявания за продуцента Харви Уайнстийн
Актрисата Роуз Макгоуън упрекна обществено продуцента Харви Уайнстийн, че я е изнасилил. В Туитър тя написа още, че един от шефовете на Амазон Студиос...

Оказа се, че обратно в годините, Уайнстийн има осем извънсъдебни съглашения след обвинявания в полови похищения. Създателят на кино компании и шедьоври като „ Криминале “, „ Влюбеният Шекспир “, „ Речта на Краля “, политически финансов донор, в началото отхвърли всичко, само че по-късно призна и изиска помощ. Завесата обаче беше открехната. Дъстин Хофман, Сеп Блатер, Силвестър Сталоун, Кевин Спейси - повече от 100 мъже - от света на политиката, спорта, шоубизнеса се оказаха с обвинениния в непочтено държание. Последваха пояснения, извинения, оставки...включително на английския министър на защитата... и митинги в отбрана на жертвите на половия тормоз.
 Нови обвинявания за полови похищения в Холивуд Нови обвинявания за полови похищения в Холивуд
Американската преса оповестява за нови съществени обвинявания за полов тормоз в Холивуд. 38 дами настояват, че са жертви на похищения от страна на сце...
 © Българска национална телевизия
Скандалът „ Уайнстийн “ роди акцията с хаштаг #MeToo, обединила жертвите на полово принуждение и всички, които се борят с това събитие. Анализатори се втурнаха да търсят отговори - в този момент, кой печели и кой губи от „ новото лице на Холивуд “, къде е тънката граница сред безобидните задявки и нежеланото нахлуване в персоналното пространство. А за смисъла и дълбочината на протичащото се приказва и фактът, че влиятелното списание „ Тайм “ разгласи за „ Човек на годината “ придвижването, поставило завършек на мълчанието за половото принуждение или така наречен „ рушители на мълчанието “.
 #MeToo стана #MeToo стана "Човек на годината " на сп. "Тайм "
Социалното придвижване, което постави завършек на мълчанието за половото принуждение беше оповестено за "Човек на годината " от влиятелното списание "Тайм ". Най-чес...

А филмът продължава - на 75тата гала по раздаването на Златните глобуси следващата година, актрисите възнамеряват да носят черни рокли в символ на митинг против половите похищения в киноиндустрията. По тематиката искри прехвърчаха сред Мерил Стрийп и Роуз Макгауън, една от главните обвинителки на Уайстийн. Според нея Стрийп няма право да се облича в черно, тъй като е мълчала за похожденията на продуцента. Холивудската легенда отвърна, че не е знаела за тях.
 Как абсурдът „ Уайнстийн “ отекна и в Европа? Как абсурдът „ Уайнстийн “ отекна и в Европа?
Скандалът с холивудския продуцент Харви Уайнстийн, който беше упрекнат от над 40 дами в полови похищения и изнасилвания, заля Европа и стигна до...

Отново в символ на съпричасност с жертвите на полово принуждение, оповестяването на премиите на Актьорската колегия е поверено единствено на дами. Сега - с изключение на за идентичното възнаграждение на актьорите, без значение от пола им - тематика, за която се приказва все по-открито, ще се прибави и тематиката за половите похищения. Това дава нов образ на меката на киното, а по какъв начин ще продължи филмът „ Голямата смяна в Холивуд “ и ще се трансформира ли огромният екран в огледало на една постистинска Америка - ще покаже времето.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР