Годината на скандал и смут в кралското семейство е може

...
Годината на скандал и смут в кралското семейство е може
Коментари Харесай

Детайли от ужасната година на кралица Елизабет


Годината на скандал и ужас в кралското семейство е може би най-лошият интервал от ръководството на кралица Елизабет Втора. Сега вечно тя остава в историята като времето, което самата тя назова „ ужасна година “, предадоха Прес асосиейшън и ДПА.
Всичко по тематиката: Смъртта на кралица Елизабет II и новият престолонаследник 43
През 1992 година принцът и принцесата на Уелс бяха в спор, херцогът и херцогинята на Йорк се разделиха, принцеса Ан се разведе, замъкът Уиндзор избухна в пламъци и публичното мнение се обърна против кралските особи.

Признавайки, че монархията не би трябвало да бъде предпазена от рецензии, кралицата на процедура пледира, че короната би трябвало да се вслушва повече в пресата и обществеността. Тя даде обещание да работи за смяна, като в същото време поддържа стабилността и приемствеността на институцията, добавя Българска телеграфна агенция.

Нейното искрено и надълбоко персонално обръщение, съвсем невиждано по своя звук, беше предадено в тирада пред повече от 500 ВИП посетители на обяд в постройката на общинската администрация в Лондонското сити. Той се състоя на 24 ноември 1992 година, с цел да означи нейната 40-та годишнина на трона.

По гласа ѝ си личеше, че е настинала. Тя употребява мотива, който би трябвало да бъде благополучен празник, с цел да се изправи лице в лице против критиците си и да благодари на поддръжниците си за тяхната преданост към нея.

Кралицата изнесе речта си в интервал на безспирно публично внимание, обърнато към делата на кралското семейство - от брачните проблеми на Уелсови до разпадането на семейство Йорк.

Тя не загатна на нито един стадий намерено проблемите на фамилията си, само че нямаше подозрение по отношение на замисъла зад думите ѝ.

Кралица Елизабет Втора сподели: „ 1992 не е година, на която ще погледна обратно с неподправено наслаждение “.

„ Един от хората, с които подкрепям преписка, състрадателно означи по какъв начин това се е оказало „ ужасна година “. Подозирам, че освен аз мисля по този метод “.

„ Наистина допускам, че има доста малко хора или институции, незасегнати от последните месеци на международен ужас и неустановеност “.

Кралицата употребява латинската фраза „ annus horribilis “, която се превежда като „ ужасна година “. Това е игра на думи, произлизаща от по-често употребяваната фраза „ annus mirabilis “, чието значение е „ година на чудесата “.

Въпросният съчувствен човек, упоменат в речта ѝ, беше сър Едуард Форд, някогашен помощник-личен секретар както на Джордж Шести, по този начин и на кралицата. Събитията от 1992 година накараха сър Едуард да написа на сър Робърт (сега лорд) Фелоус, тогава персонален секретар на кралицата, с цел да изрази съчувствието си. Неговото обучение по типичен науки го е предиздвикало да употребява думи, одобрени в кралската история.

Кралицата твърди, че градивната рецензия може и би трябвало да работи като мотор за смяна във всяка институция. „ Няма подозрение, несъмнено, че рецензията е добра за хора и институции, които са част от публичния живот “, сподели тя.

„ Никоя институция, град, монархия, каквото и да е, не би трябвало да чака да извоюва свободата от контрола на тези, които ѝ дават своята преданост и поддръжка, да не приказваме за тези, които не го вършат “.

„ Но ние всички сме част от една и съща конструкция на нашето национално общество и този надзор, от една част от друга, може да бъде също толкоз ефикасен, в случай че се прави с нотка деликатност, положително въодушевление и схващане “.

В откъс, който някои наблюдаващи изтълкуваха като открит апел за схващане, кралицата сподели: „ Смея да кажа, че историята ще застане зад малко по-умерено мнение от това на някои модерни коментатори.

„ Известно е, че дистанцията придава обаяние даже на по-малко привлекателните гледки. В последна сметка (историята) има неоценимото преимущество на ретроспекцията. “

„ Но може също по този начин да придаде в допълнение измерение на преценката, като ѝ придаде основа на сдържаност и съчувствие, даже на мъдрост, която от време на време липсва в реакцията на тези, чиято задача в живота е да оферират незабавни отзиви за всички огромни и дребни неща “.

„ Нито една част от общността няма всички добродетели, нито пък всички пороци. “

„ Сигурна съм, че множеството хора се пробват да правят работата си допустимо най-добре, даже в случай че резултатът не постоянно е изцяло сполучлив ".

„ Този, който в никакъв случай не се е провалял в опита си да доближи съвършенството, има право да бъде най-суровият критик ”. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР