Годината е доминирана от руско-украинската война, рецесията, противопоставянето между Китай

...
Годината е доминирана от руско-украинската война, рецесията, противопоставянето между Китай
Коментари Харесай

Гордън Браун: Победата на Тръмп ще донесе отмъщение в САЩ и хаос за световния ред

Годината е доминирана от руско-украинската война, рецесията, опълчването сред Китай и Съединени американски щати, както и от терористичната офанзива на ХАМАС и войната в Газа. И въпреки всичко, колкото и разтърсващи да са тези спорове и нещастия, идващите две години могат да ги задълбочат и надминат всички, в случай че се реализира опасността от второ президентство на Тръмп. Това написа Гордън Браун, министър-председател на Обединеното кралство от 2007 до 2010 година, в публикация в Тhe Guardian, предава " Фокус ".

Ето какво написа още Гордън Браун:

В миг, който незабавно се нуждаят от " пожарникар ", който да потуши въглените на спора, американците и останалата част от света може да намерят " подпалвач " в Белия дом. През 2024 година ще се гласоподава освен за оцеляването на американската народна власт, само че и за стабилността и напредъка на всички места.

Втора администрация на Тръмп, в която той нахално се е зарекъл да бъде в ролята на деспот още от първия ден, би била пагубна. Във вътрешен проект " новата самостоятелност " на Тръмп към този момент не е единствено икономическа стратегия. Няма го към този момент говоренето от 2016 година за масирана дерегулация, приватизация на публичните услуги и огромно понижаване на налозите.

 

Вместо това политиките му се основават на персоналните му предубеждения и желанието му за възмездие: депортиране на бездомниците от градските региони, налагане на смъртни присъди на наркотрафикантите, легализиране на правилото " стреляй и убивай " даже за крадците в магазините, репатриране на децата на незаконните имигранти, които той упреква, че " тровят кръвта на страната му ", пречистване на свободомислещите преподаватели в просветителните институции и - това, което той твърди, че ще трансформира в първото си деяние - пречистване на тези, които той назовава " паразити " и " предатели ", а точно тези държавни чиновници, които биха отказали да бъдат " за " неговите гротескни политики.

От известно време Тръмп ускорява реториката на отмъщението. Както декларира на скорошен протест: " Аз съм вашият боец. Аз съм вашето правораздаване. А за тези, които са били афектирани и предадени, аз съм вашето отмъщение. " Но неговата политика се основава освен на отмъщението, само че и на незнанието.

Изключително значимо е да се разбере, че Тръмп не може да бъде надвит посредством понижаване на разликата сред него и съперниците му от Демократическата партия. Би било неточност те да отслабят или да се откажат от прогресивните политики и да се отдадат на протекционизъм, меркантилност и ксенофобия. Неотдавнашните избори в Европа, където крайната десница реализира обилни триумфи, демонстрират, че в случай че умерените политици разрешат предизборният дневен ред да бъде превзет от антиимигрантската, антиекологичната и антиинтернационалистическата изразителност на крайната десница, тя печели.

Доказателството е, че американците, които най-вероятно ще преминат към Тръмп, са тези, които в този момент виждат Съединени американски щати не като страна на опциите, а като общество на " ние против тях " - в което можеш да успееш единствено за сметка на другите. Налице е скептицизъм за бъдещето на страната, тъй като в продължение на доста години Америка с невисок напредък не даваше резултати за работещите хора.

 

Те желаят по-справедливо общество и в случай че срещнем Тръмп на половина в антиглобализационната му стратегия, няма да го победим, само че ще го победим с открит разговор с американския народ, който издига на напред във времето тезата за правдивост, правораздаване и тъждество.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР