Годината е далечната 1992 г. България е в началото на

...
Годината е далечната 1992 г. България е в началото на
Коментари Харесай

Как малка пловдивска фирма се превърна в един от лидерите на пазара за маркова парфюмерия онлайн

Годината е далечната 1992 година България е при започване на своя преход, а доста българи са вперили взор напред в бъдещето. Младото пловдивско семейство, Ваня и Красимир Дяксови, вземат решение да подхващат крачка напред освен в персоналното си, само че и в професионалното си развиване и по този начин се ражда концепцията за основаване на лична компания. Така се появява първият магазин за козметика и парфюмерия на " Венера Козметикс ", позициониран в централната градска част на ул. " Капитан Райчо ". Както всяко начало, тяхното също не е елементарно. Първоначално компанията предложила най-вече козметични артикули и неголямо многообразие парфюми. Марковата парфюмерия към момента не е толкоз известна, а познатите аромати са единици, само че постоянните клиенти на компанията към този момент са факт.
Три години по-късно, през 1995 година, фамилията счита, че е подобаващ миг за разширение на активността и открива първият склад за продажби на едро и дистрибуция на козметика. " Венера Козметикс " вкарват особено основана складова стратегия и свързват компютрите си в обща мрежа. Фирмата първа предлага непознатите до този миг на българския пазар артикули от водещите международни производители: Constance Carroll, Henkel, Unilever, Procter & Gamble, Mirato. За малко време се трансформира в един от главните дистрибутори на козметика за цяла южна България.

През 1998 година " Венера Козметикс " измества своята складова база на бул. " Марица " 130, която действа и до през днешния ден. Тя е реконструирана и осъвременена, а на същия адрес сега се намира фирменият магазин и офисът на компанията. Въвеждат първи в България системата "ex-van "- обслужват клиентите на едро непосредствено от 5 особено оборудвани с компютърна система и заредени със стока буса. Фирмата популяризира посредством телевизионна и радио реклама, което е същински разкош за края на 90-те, а първият фирмен уеб уебсайт добавя брандовата еднаквост на компанията.

Дейността се уголемява със основаването на нови магазини на марката, които доближават до 6 в Пловдив и Приморско. Неизменно участва на всички базари и панаири с фирмени щандове.

Двата елитни магазина са същинско украшение в центъра Пловдив и оферират най-хубавото от международната маркова парфюмерия и козметика. Това обаче стряска потребителите, защото клиентите считат, че щом магазинът е първокласен, то неизбежно цените са доста високи. " Венера Козметикс " има друга политика - налични цени и грижа за клиента, а не преследването на бърза и лесна облага. Един по един обектите, които работят с продажби на дребно се затварят и съществена активност остава търговията на едро.

Акцентът в активността се трансформира разпространяването и налагането на продуктите на L‘Оreal и Garnier - компанията е формален дистрибутор за южна България повече от 10 години. През 2010г. L‘Оreal избира единствено 1 компания за формален дистрибутор на техните артикули за цяла България и приключва съдействието си с " Венера Козметикс ". Семейство Дяксови обаче по никакъв начин не се стряска от това, защото към този момент техният бизнес е поел в малко по-различна посока. Те се концентрират върху марковата парфюмерия и в края на годината към 95% от продуктите, които те оферират са точно изискани аромати.

Две години по-късно формалният уебсайт на компанията бива освежен и осъвременен, само че страната ни е връхлетяна от икономическата рецесия, която комфортно се настани в домовете на цяла Европа. По това време синът на Ваня и Краси - Петър е на финала на междинното си обучение и стартира да оказва помощ на родителите си. През 2009 година, когато Петър едвам на 18 години, благодарение на родителите си, започва първия онлайн магазин на " Венера Козметикс ". Макар началото на онлайн търговията с парфюми да е мъчно, резултати има. Получават се първите онлайн поръчки в електронния магазин. След завършването си, Дяксов младши е признат в университет в Англия и отпътува за Обединеното кралство, с което се слага завършек на първата електронна форма за извършване на покупки от " Венера Козметикс ".

Две години по-късно Петър основава нов онлайн магазин - fragrances.bg, в който да продава продуктите на фамилния бизнес онлайн. Макар че вторият онлайн магазин е по-добре структуриран, съвременен и функционален, нещата се случват доста по-трудно в сравнение с при първия опит. Конкуренцията е по-голяма и налагането на марката в Интернет е още по-трудно. В миг, в който търговията във физическите обекти страдат от спад, подбуден от икономическата рецесия, " Венера Козметикс " към този момент е взела решението да се разраства в цифрова посока.

Работата по онлайн магазина изисква доста време и старания на цялата компания. Петър има задачата да наложи онлайн магазина измежду огромна конкуренция и търси всевъзможни различни способи да го промотира. Това го подтиква да обърне взор към цифровия маркетинг и различни способи за реклама. " Венера Козметикс " се концентрира към онлайн извършването на покупки за разпространение на марката онлайн, без да цели облага. Резултатите са забележими и посетителите на онлайн магазина бързо нарастват.
Тежките времена за бизнеса у нас отминават и идва моментът за още по-усилена работа по отношение на онлайн търговията на " Венера Козметикс ". Сайтът още веднъж се обновява, прибавят се нови функционалности и той става по-бърз и елементарен за прилагане от потребителите.

2013-та се оказва паметна за електронния бизнес на " Венера Козметикс ", тъй като компанията, след дълъг и неотклонен труд, не просто се появява на първа страница в Гугъл.bg при основна дума " парфюми ", където се нарежда преди всичко и измества всички конкурентни уеб страници. Това обаче не кара компанията да си вземе отмора или глътка въздух, а ги стимулира за още по-усърдна работа. През идната година компанията към този момент има блог за маркова парфюмерия, в който дава потребна информация и препоръки освен на своите клиенти, само че на всички консуматори, които имат интерес към изисканите аромати. Провеждат и стажантска стратегия, като някои от стажантите не престават на непрекъсната работа. В разследване на неуморната работа над блога, " Венера Козметикс " изненадва своите клиенти с издаването на цяла книга, озаглавена " Парфюмите от А до Я ". Тя може да бъде свалена онлайн изцяло гратис, само че има и хартиено издание, което е подаряване на клиентите. Онлайн магазинът към този момент е преведен на британски и гръцки, а " Венера Козметикс " основава обособен онлайн магазин за клиенти от целия свят, които желаят да се снабдят с автентичен марков парфюм на налична цена.

25 години не са малко време. Неуморният труд и упоритата работа трансформират " Венера Козметикс " в желана и доверена марка за първокласна, висококачествена парфюмерия. Собствениците на компанията споделят, че работят единствено с дистрибутори на маркова парфюмерия в Европейския съюз, с които имат 100% сигурност в произхода на предлаганите парфюми. Клиентите в никакъв случай не трябва да бъдат разочаровани. Смело можем да кажем, че " Венера Козметикс " е добър образец за всеки дребен бизнес у нас, който мечтае да стане огромен! Това е изцяло допустимо, тъй като когато бизнесът сложи клиентите си преди всичко, то развиването и разрастването му се случват като натурален развой, подсилен от постоянни и удовлетворени консуматори.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР