Годината е 2013, а Луис Суарез тъкмо подписва своя нов

...
Годината е 2013, а Луис Суарез тъкмо подписва своя нов
Коментари Харесай

Ливърпул трудно ще приложи схемата с Луис Суарез в преговорите за нов договор с Мохамед Салах

Годината е 2013, а Луис Суарез таман подписва своя нов 5-годишен контракт с Ливърпул, вричайки се във „ безконечна честност “. 5 месеца по-късно уругваецът мина в Барселона против сумата от съвсем €85 млн., спестявайки на „ мърсисайдци “ разноските за най-голямата заплата по това време в тима. Но какво е общото с онази обстановка и актуалната с Мохамед Салах? Оказва се, че има много опорни точки, които последователите на „ алените “ не одобряват, стига триумфите да не престават да се завръщат на „ Анфийлд “.

Mirror показа през днешния ден една любопитна позиция, с която би могло да се изясни комплицираното състояние, в което Ливърпул се намира сега.

През сезон 2013/14 „ мърсисайдци “ имаха действителен късмет за шампионската купа във Висшата лига, само че това популярно падение на Стивън Джерард против Челси коства всичко на отбора. Междувременно Суарез бе несъмнено най-голямата звезда в състава със своите 31 гола и 19 асистенции през акцията. Той имаше цялостното право да изисква съществено нарастване на заплатата, само че Ливърпул не можеше да си разреши сходен разход без съществуването на огромни триумфи. Смята се, че нападателят е почнал да прибира по €210 хиляди на седмица, което е и мотивът, с цел да подпише договор за още 5 сезона. Планът на управлението обаче е бил различен, а точно да капитализира от договорката в следствие.

В следствие той дебаркира на „ Ноу Камп “ против упоменатата към този момент голяма сума, само че единствено година по-рано Арсенал насочва оферта в размер на €55 млн. Тя закупи скандална известност, защото от Ливърпул са поискали малко по-добро предложение, само че в отговор получиха единствено още един паунд от горната страна. Очаквано това обиди управлението и договорката пропадна, макар че за всички бе ясно, че цената е обективна.

Връщаме се още веднъж през 2021 година, когато Мохамед Салах е в сходна обстановка, само че с тази разлика, че тимът е доста по-добър, шампионските трофеи са налице, само че финансовата рецесия, провокирана от пандемията, оряза съществено бюджетите на огромните тимове.

Египтянинът е привързан до 2023 година, което значи, че му остават към 18 месеца от съглашението. Той прибира по €237 хиляди на седмица и въпреки да е считан за един от любимците за „ Златната топка “, заплатата му е доста под тази на останалите от неговия сан, като Робърт Левандовски (€415 хил.), Лионел Меси (€1,2 млн.) и Кристияно Роналдо (€1,1 млн.).

Ливърпул ще би трябвало да му предложи най-малко двойно повече от това, което сега му заплаща, в случай че не желае през лятото да му търси пазар. Тогава Салах ще бъде на 30 години и въпреки да е в пика на своята форма, едва ли ще са доста клубовете, които биха поставили €100-120 млн. на масата, в случай че след няколко месеца ще могат да го вземат без пари.

В същото време „ мърсисайдци “ са тим от върха на футболната пирамида сега и е разумно да се чака, че най-хубавите му футболисти ще желаят да останат. Но, както към този момент стана ясно от обстановката с Лионел Меси и Барселона - „ другарството си е другарство, само че сиренето е с пари “.

Предстоят доста сложни месеци за клубното управление на „ Анфийлд “, с цел да се откри метод Мо Салах да остане, само че опитът от дните с Луис Суарез най-вероятно няма да е от изгода в този случай.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР