Годината е 2008 г., а Дженифър Хайман, която тогава изучава

...
Годината е 2008 г., а Дженифър Хайман, която тогава изучава
Коментари Харесай

Студентката, създала компания за 120 млн. долара

Годината е 2008 година, а Дженифър Хайман, която тогава учи МВА в Харвардския университет, е във почивка за Деня на благодарността. Така CNBC стартира очерка си за съоснователя и основен изпълнителен шеф на Rent the Runway, компания за отдаване на облекла чартърен в гардероб.

Тогава сестрата на Хайман ѝ споделя, че е натрупала отговорности по кредитната си карта, откакто си купила рокля за 2 000 $ от универсалния магазин за първокласни артикули Bergdorf Goodman. Тя си е купила новата и скъпа дреха по една единствена причина – защото към този момент е снимана облечена във всички останали свои облекла, което ги прави остарели за нови събития.

Когато влезете в магазин и си купите нещо, което ще носите един път, два или три пъти, и по-късно ще го захвърлите на дъното на дрешника си, е по-добре да го наемете ", сподели Дженифър по време на събитие в Станфордския университет.

“Вече сме подготвени да наемаме облекла от така наречен бърза мода. Това ми даде убеденост, че пазарът към този момент съществува ”, добави тя.

Година по-късно Хайман и нейната състудентка Дженифър Флайс основават Rent the Runway. Компанията печели самопризнание в идващите години и оказва помощ за развиването на днешната промишленост за облекла чартърен. Днес пазарната ѝ капитализация е почти 120 млн. $.

Няколко дни откакто компанията става обществена през октомври 2021 година, от Forbes правят оценка 5.1-процентния дял на Хайман на 38 млн. $. Цената на акциите на Rent the Runway е паднала доста от този момент, като сега е под 2 $ за брой, спрямо 21 $ при първичното обществено предложение (IPO).

Въпреки това през юни компанията разгласи, че има рекордните 145 200 дейни клиенти. Тя изпреварва някои по-млади съперници във връзка с приходите – 296.4 млн. $ от февруари 2022 година до януари 2023 година – и към този момент е покрай това да излезе на облага. За съпоставяне, притежаваната от URBN Nuuly има малко под 130 млн. $ доходи за същия интервал.

Нищо от тези неща нямаше да е допустимо, в случай че Хайман не се беше научила да убеждава хората, че в концепциите ѝ има стойност. Това зависело от една основна тактика – нейният изкусен метод към съдействието.

Тя си спомня история от първите дни на Rent the Runway, когато Хайман и Флайс се свързват с дизайнерката Даян декор Фюрстенберг. Те съумяват да си насрочат среща с нея, само че Фон Фюрстенберг не харесва концепцията им.

Вместо да заемат отбранителна позиция, двете съоснователки вземат решение да изслушат дизайнерката. Хаймър си спомня, че най-голямата рецензия към тяхната концепция е, че стилната промишленост към този момент изпитва усложнение с рекламирането на облекла на младежи, а облеклата чартърен биха канибализирали потребителската ѝ база.

След като Фон Фюрстенберг излага своите претекстове, Хайман и Флайс оферират своя контрапункт – Rent the Runway би могла, в действителност, да помогне на стилните марки, като притегля клиенти, които другояче не биха могли да си разрешат техните облекла.

Това е един ефикасен мотив, а Фон Фюрстенберг е изумена от откритостта и способността на Хайман и Флайс да водят разговор. Така дизайнерката, в последна сметка, стартира да си партнира с компанията и показва двете млади дами на други фешън марки и на разнообразни издатели.

Когато извършите някой различен специалист, това построява връзки на момента. В началото обезверено имахме потребност да градим доверие, тъй че другите да ни се доверяват да използваме техните стокови ресурси и да не канибализираме фирмите им ”, споделя Дженифър Хайман.

View this post on Instagram
A post shared by Rent the Runway (@renttherunway)
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР