Годината е 1987. Мястото – магичните Родопи. Недалеч от Кърджали

...
Годината е 1987. Мястото – магичните Родопи. Недалеч от Кърджали
Коментари Харесай

Камъкът на Орфей или енергийното чудо на България

Годината е 1987. Мястото – магичните Родопи. Недалеч от Кърджали се намира местността Вишеград. Един ден до момента в който вървял по стръмна пътека, откривателят Величко Димитров се подхлъзнал и полетял към дълбокото дере. Докато падал инстинктивно се хванал за нещо, което по-късно ще се окаже огромно изобретение. Той държал в ръката си чужд кристал.

Така стартира историята на Орфеевия ахат – неповторим минерал, който се намира единствено в България, освен това само край Вишеград.

През 2004 година на ревю в Мюнхен било открито, че камъкът няма аналог в света

В него има няколко пласта от зелен селадонит и жълтокафяв яспис. Те са като обвивка на вътрешност от чист ахат.

Като изобретател на камъка, Величко Димитров получил и правото да му даде име. Решил да го кръсти на митичния Орфей, живял по тези земи.

Каква е историята на Орфеевия ахат никой не може да каже. Веднага обаче се появяват митове, в които се твърди, че Орфей е носил пръстен от този пъстър минерал, който е бил неговата „ загадка муза “. Във времената преди Христа от свойствата му се употребили жреците на светилищата Перперикон и Татул за техните прорицания и чудотворство. Битуват теории, че Орфей е бил наясно с магическите и лечебни свойства на всички родопски минерали.

Лечителите с минерали и кристали са уверени, че камъкът на Орфей има общ брой от енергийните качества – свойствата на ясписа да пази и притегля благоденствието и на селадонита да отваря сърцата на хората. Биоенергийната осцилация на ахата пък усилвала чара на мъжете и дамите и разпалвала любовта. Като цяло камъкът отключвал гениите в индивида. Според мнозина пък удължава живота, оказва помощ при изтощеност, главоболие и световъртеж и инфекции. Носен под формата на украшение, подтиква сърдечната активност и минимализира напрежението.

Добиването на Орфеевия ахат става на едно само място, като находището било известно единствено на малко на брой. Дали това в действителност е по този начин не се наемаме да твърдим, само че е реалност, че залежите на полускъпоценния камък към този момент били изцяло изчерпани.

Инфо: flashnews

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР