Годината е 1967, а г-н Магуайър (Уолтър Брук) няма и

...
Годината е 1967, а г-н Магуайър (Уолтър Брук) няма и
Коментари Харесай

Многократните торбички - ключов аксесоар в пазаруването

Годината е 1967, а господин Магуайър (Уолтър Брук) няма и бегла визия какъв брой е прав, когато споделя целия си бизнес опит с младия Бенджамин Брадок (Дъстин Хофман) в едноименния филм " Абсолвентът ": " Искам да ти кажа една дума. Само една дума ", настояваше господин Магуайър. " Слушаш ли ме? Пластмаси. Има огромно бъдеще в пластмасите. Помисли единствено. Ще помислиш ли за това? ".

Според данните от програмата на Организация на обединените нации за околната среда, от 50-те години до наши дни сме произвели над 8,3 милиарда тона пластмаса. Сама по-себе си, тази стойност е внушителна. Това, което мнозина не осъзнават е, че в 99% от случаите, добре познатия материал се създава от химикали, получени от изкопаеми горива - петрол, газ и въглища. Поради тази причина, се връщаме на въпроса:

Какво има в пластмасата?

Съставките на тази огромна група предмети от всекидневието са полимерите, които се построяват в огромни съдове с катализатори. Към главната пластмаса се прибавят редица химикали и фталати, които усилят гъвкавостта, прозрачността и дълготрайността, като добре познатия Бисфенол А.

В любопитния отчет " Горивни пластмаси " на Центъра за интернационално екологично право (CIEL), се акцентира, че изкопаемите горива и пластмасата освен се създават от едни и същи материали, само че и от едни и същи компании.

Какво ще се случи, в случай че трендовете се запазят?

Световните прогнози сочат, че в случай че актуалните трендове в потреблението на пластмасови артикули не се променят, след 30 години ще сме очевидци на обстановка, в която 20% от световното ползване на недопечен нефт и 15% от световните въглеродни излъчвания ще бъдат свързани с производството на най-замърсяващите произведения като торбички, чашки, бутилки, тарелки и други.

Европейска организация за околна среда за инвентаризацията на парниковите газове показва, че годишните излъчвания, свързани с производството на полимерни артикули в Европейски Съюз, възлизат на към 13,4 млн. тона CO2, или към 20 % от излъчванията на химическата индустрия в Европейски Съюз. Ниското пазарно търсене на рециклирани също усложнява напъните на доста от европейските общини за стабилно ръководство на практиките им по отношение на отпадъците, като за обилни количества от тях, направени от пластмаса се употребяват по-малко желателни разновидности за изхвърляне на боклука.

Как да противодействаме?

Един от най-лесните способи да намалите потреблението на пластмаса в всекидневието си е да прибягвате до многократни торбички за извършване на покупки. Те са лесни за потребление, освобождават място в дома ви и пестят запаси. А най-хубавата вест е, че на пазара към този момент се появиха всевъзможни оферти, които са издръжливи, комфортни, компактни и най-хубавото - изцяло разградими.

Една от най-големите вериги в страната - BILLA България, също прави стъпки в тази посока. Най-новата торба за извършване на покупки на BILLA e направена от 80% рециклиран материал и е 100% рециклируема, което води до обилни изгоди както за околната среда, по този начин и за обществото. Тя дава отговор на условията за здраве и сигурност и подхожда на всички европейски наставления като Packaging and Packaging Waste Directive (PPWD), Plastic Bags Directive и Single Use Plastics (SUP) Directive., систематизирани в оценка на екологичното влияние.

Актуално изследване на консултантската компания за стабилно ръководство denkstatt наблюдава въздействието на най-ново предложение на веригата върху околната среда, направи съпоставяне на екологичния резултат на новата торба по отношение на остарялата и регистрира спестените разноски за обществото на годишна база. Резултатите демонстрират, че при продадени идентични бройки от двете торби, изборът на новата BILLA торба ще докара до по-малко близо 400 тона излъчвания на CO2 и 0,4 тона излъчвания фини прахови частици, което ще спести на обществото над 100 000 лв. разноски годишно, в следствие от лимитираните нездравословни въздействия върху околната среда и човешкото здраве.

Според denkstatt, в съпоставяне със остарялата торба BILLA, новата оказва с 40% по-слабо влияние върху околната среда, като изгодите порастват до 54% в случай че потребителите я рециклират след еднократна приложимост. С всяка последваща повторна приложимост, екологичните изгоди от новата торба BILLA се усилват в допълнение.

BILLA България има вяра, че дружно можем да потвърдим, че бъдеще, в което потреблението на пластмаса е сведено до най-малко, е допустимо. Ние също! Нека до потвърдим дружно!

Материалът е възложен от Била България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР