Годината е 1948. Няколко дребни дестилерии и един търговски склад

...
Годината е 1948. Няколко дребни дестилерии и един търговски склад
Коментари Харесай

ВИНПРОМ – ТРОЯН 75 години пази традициите

Годината е 1948. Няколко дребни дестилерии и един търговски склад в Троян. Това са мястото и времето. Изобилието на зрели и сочни плодове, отглеждани в района, дава началото на историята, която се написа и до през днешния ден. Клиентите ни знаят какво търсят, а пред нас е задачата да осъществим упованията им. Годишно изкупуваме към 5000 тона плодове, с цел да задоволим жаждата за качествена " Троянска сливова ракия ". Внимателно избираме градините, с които работим. Важно е плодовете, които идват при нас, да са откъснати в верния миг, да са добре узрели и сладки. За да сме сигурни за усета и качеството на изходния артикул, би трябвало да разполагаме с първокласна суровина, която ферментира по натурален метод без добавена захар или каквито и да било други субстанции. Плодовете, които изкупуваме, идват до завода единствено няколко часа откакто са били откъснати. Имаме дългогодишни връзки със притежатели на български овощни градини, от които изкупуваме цялата продукция. Може да се каже, че ние сме фамилна компания от 30 чиновници, въпреки и да няма роднинска връзка сред нас. Сред нашите чиновници има тесни експерти от разнообразни области като агроном, занаятчия по дестилиране, технолог, бъчвар. Екипът ни е относително дребен, само че работи със пристрастеност и порив. Трудим се един до друг, с цел да превърнем изкупените плодове в хармонично пиво с темперамент. Годината е 1948. Няколко дребни дестилерии и един търговски склад в Троян. Това са мястото и времето. Изобилието на зрели и сочни плодове, отглеждани в района, дава началото на историята, която се написа и до през днешния ден. Клиентите ни знаят какво търсят, а пред нас е задачата да осъществим упованията им. Годишно изкупуваме към 5000 тона плодове, с цел да задоволим жаждата за качествена " Троянска сливова ракия ". Внимателно избираме градините, с които работим. Важно е плодовете, които идват при нас, да са откъснати в верния миг, да са добре узрели и сладки. За да сме сигурни за усета и качеството на изходния артикул, би трябвало да разполагаме с първокласна суровина, която ферментира по натурален метод без добавена захар или каквито и да било други субстанции. Плодовете, които изкупуваме, идват до завода единствено няколко часа откакто са били откъснати. Имаме дългогодишни връзки със притежатели на български овощни градини, от които изкупуваме цялата продукция. Може да се каже, че ние сме фамилна компания от 30 чиновници, въпреки и да няма роднинска връзка сред нас. Сред нашите чиновници има тесни експерти от разнообразни области като агроном, занаятчия по дестилиране, технолог, бъчвар. Екипът ни е относително дребен, само че работи със пристрастеност и порив. Трудим се един до друг, с цел да превърнем изкупените плодове в хармонично пиво с темперамент. Как се справяте с икономическите провокации през последната година?
- Миналата година беше сложна за компаниите от преработващия бранш. Ние не вършим изключение - отрицателно ни засегна високата цена на природния газ, който употребяваме за произвеждане на пара за дестилационна колона. Най-интензивно дестилирахме през октомври, когато цената на борсата беше най-висока. Това е правопропорционално на цената на крайния артикул освен през 2023 година, само че и през идващите години. Последните години протичаха динамично, с постоянно изменящи се условия на пазара. Радваме се на увеличени продажби, които постигнахме през 2022 година
На какви нововъведения и вложения за разширение на индустриалния потенциал залагате?
- В нашия отрасъл знаем, че основен инструмент за триумф е неизменност в дейностите, свързани с вложения и нововъведения.

Старата дестилационна колона, която е служила през последните близо 50 години, беше сменена през 2018 година с нова на стойност 300 000 лв.. Тази инвестиция се реализира със лични средства. Склад " Стареене " - там, където отлежават троянските дестилати, получи нов покрив и претърпя главен ремонт. Това е мястото, където приключват проведените от нас всяка събота екскурзии с дегустация.
Реклама
Фокусираме се към директни продажби към крайния клиент. Преместихме фирмения магазин в Троян на по-централна локация и също през 2022 година отворихме втори личен магазин - против Троянския манастир. Тук с изключение на дегустация на наши артикули клиентите могат да се насладят на кафе специалитети, приготвени от локален бариста, като да вземем за пример " Троянско кафе " - кафе с гъст сливов ликьор. В добавка подобряваме фирмения онлайн магазин, който ни радва с все по-голяма известност.

През последните месеци представихме на пазара три сливови ракии от по-висок клас. Говорим за 12-, 15- и 18-годишни запаси, които извоюваха награди на Spirits selection в София през декември 2022 и на " Винария " в Пловдив през февруари тази година.

Тази година сме подготвили за нашите фенове няколко изненади, с цел да отпразнуваме дружно юбилея - 75 години от основаването на " ВИНПРОМ - ТРОЯН ".
Готвите ли се да отбележите тази годишнина по някакъв специфичен метод?
- През тази година " ВИНПРОМ - ТРОЯН " чества 75 години от основаването му. Фирмата е минала през спадове и възходи, само че резервира марката " Троянска сливова ракия ", която е знак на качество и през днешния ден. Лично за мен е огромна чест, че мога да съм отпред на тази обичайната марка и мога да допринеса за развиването и продължението ѝ.
Реклама
За да отпразнуваме уместно юбилея, ще разглезим клиентите си със запаметяващи се прекарвания. Съвсем скоро на пазара ще пуснем нов артикул - първата от лимитирана поредност отлежали сливови ракии, създадени напълно от лични градини. Заедно с Музея на художествените занаяти в Троян готвим галерия, фокусирана върху историята и сегашното на " Троянската сливова ракия " и нейното значение за троянци през годините. Празнично разкриване на изложбата би трябвало да се състои в Музея в Троян по време на тазгодишния Фестивал на сливата. Забележително съвпадане е, че тази година българският Фестивал на сливата също чества празник - 30-годишнина.
Какво друго чака посетителите по време на Фестивала на сливата?- Традиционно по време на Фестивала на сливата " ВИНПРОМ - ТРОЯН " организира Дни на отворените бутилки. За посетителите сме подготвили обиколка на завода и ги срещаме с метода на произвеждане на " Троянска сливова ракия ". Турът минава през всички етапи на произвеждане, по този начин както минава всеки плод - банкет на плодове, ферментация, филтрация, отлежаване, купаж и бутилиране. Екскурзията приключва с дегустация на наши артикули в неповторима среда - сред бъчвите в склад за стареене. Искам също да отбележа, че такива екскурзии организираме целогодишно.
При нас са добре пристигнали всички, които желаят да видят къде и по какъв начин се създават нашите ракии.
Преди малко говорихте за сливови градини. Каква беше причина да засадите лични градини?
- " ВИНПРОМ - ТРОЯН " не си разрешава да прави компромис с качеството. Този факт стои зад концепцията за лични сливови градини. В дълготраен небосвод имаме вяра, че нашите градини ще ни обезпечат забележителна част от нужното количество плодове за произвеждане на сливова ракия. С това получаваме конкурентно преимущество и по-високо равнище на самостоятелност от другите производители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР