Година след завръщането с гръм и трясък на талибаните на

...
Година след завръщането с гръм и трясък на талибаните на
Коментари Харесай

Икономическата криза в Афганистан и разцепления сред талибаните ги застрашават година след връщането им на власт

Година след завръщането с гръм и тропот на талибаните на власт в Афганистан в редиците им се виждат разцепления поради колосалните провокации, с които се сблъскват някогашните бунтовници  и новите господари на страната, разяснява Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Победата им постави завършек на сраженията и даде на афганистанците опция малко да си поемат мирис, изключително в селските региони, изтощени от две десетилетия принуждение.

Днес обаче Афганистан е потънал във буря от рецесии - финансова, икономическа и филантропична. Милиони афганистанци живеят под нивото на беднотия, през миналата година мнозина афганистанци за първи път през живота си затънаха в задължения, а има фамилии, принудени от немотията, да избират дали да продадат дребните си дъщери или личните си органи.

В тези условия " вие имате един лагер, който напредва с това, което счита за промени, и различен лагер, който очевидно счита, че тези анемични промени са несъразмерни ", изяснява Ибрахим Бахис, аналитик по Афганистан, работещ за Международната спешна група.

" Символични " промени

Колкото и да хвалят талибаните своя " нов вид ръководство на страната ", съгласно мнозина наблюдаващи измененията, осъществени до момента, към момента са повърхностни.

Тоест това са най-много " алегорични " жестове, целящи да предразположат Запада -  финансирал в продължение на 20 години страната, подвластна от животоспасяващата външна помощ - и да не остане в този момент тя откъсната от международната финансова система.

Технологиите и пиарът се появиха във всекидневието на държавните чиновници в Кабул,  хората ръкопляскат на крикет мачове в претъпкани игрища, афганистанците имат достъп до интернет и до обществените мрежи.

Освен това девойките могат да посещават начално учебно заведение, а дами кореспонденти интервюират държавните служители, което бе немислимо по време на първия опит на талибаните да ръководят през 90-те години на предишния век.

" В някои случаи бихме могли да установяваме политическо развиване, само че дано сме наясно. Все още имаме работа с организация, отказваща да загърби някои прекомерно изостанали догматични позиции ", разяснява Майкъл Кугелман, специалист по Афганистан в изследователския център " Уилсън ".

Множество девически междинни учебни заведения остават затворени и дами не се позволяват до публични длъжности. В консервативните региони музиката, наргилетата и хазартът към момента са под непоколебим надзор,  демонстрациите се потушават грубо, а публицистите постоянно са подлагани на закани и арести.

Междувременно новите управляващи подцениха настояванията на Запада за всеобхватно държавно управление, а убийството на главатаря на " Ал Каида " предходната седмица в Кабул възобновява подозренията във връзка уговорката на талибаните да пресечен връзките си с екстремистките групировки.

Никаква капитулация

През март висшият лидер на талибаните Хайбатула Ахундзада породи изненада, като анулира предстоящото отваряне на девическите междинни учебни заведения. Редица аналитици съзряха в това блян да не се възприема, че Афганистан е капитулирал пред западните администрации.  Наред с това той попари очакванията за възобновяване на интернационалните финансови потоци, което провокира рецензии даже в командването на талибаните в Кабул, а  някои от тях даже намерено застанаха против решението му.

Последваха други ограничения, напомнящи за бруталното предходно талибанско ръководство,  възмутили задграничните дипломати, които постоянно се срещат с членовете на кабинета, само че нямат достъп до висшия водач на талибаните.

Твърде тайнственият Хайбатула Ахундзада и могъщите му доближени - духовници и някогашни въоръжени бойци, не престават да постановат строгото си тълкувание на шериата, заседавайки в Кандахар, люлката на талибанското придвижване. Съветниците му претендират, че страната може да оцелява без приходи извън, въпреки всички да осъзнават, че деблокирането на замразените й активи в чужбина би представлявало избавителен пояс за Афганистан.

" Знаем, че талибаните може  и да са меркантилни, само че те съумяват да се демонстрират като такива ", споделя посланик.

" Всички решения, взети от него (Ахундзада) до момента, са учредени на мненията на ерудирани експерти по религиозните въпроси ", споделя Абдул Хади Хаммад, шеф на медресе и член на нравствен съвет, непосредствен до висшия водач.

" А афганистанците изпитват все същите потребности, както преди 20 години ", добавя един от съветниците му - Мохамад Омар Хитаби.

Линия, която поддържа Абдул Рахман Таяби, различен сподвижник на висшия лидер, претрупан с министерството за поощряване на добродетелта и битка с порока. " Нашият народ не желае доста, както може би желаят хората от други страни ", увери той.

Забавяни заплати

Хайбатула Ахундзада, чиято власт още никой не е дръзнал да оспори, безспирно напомня, че придвижването би трябвало да резервира единството си. Според някои източници той поставя старания да поддържа равновесие, с цел да успокои напреженията сред разнообразни съперничещи фракции. Но в талибанските редици към този момент се надига яд.

" Талибанските гвардейци получават заплати със забавяне и тези заплати са ниски. Те са недоволни ", съобщи поискал анонимност представител на талибаните, работещ в Северозападен Пакистан.

Мнозина са се върнали по селата си или в Пакистан, с цел да търсят друга работа, добави различен талибански източник.

Опитите на талибаните  да разнообразят своите приходи  и приходи, употребявайки въгледобива, доведоха до вътрешни битки в северните провинции, изострени от етническия фактор и религиозното разединение.

Тези възходящи напрежения може да засилят консервативните трендове в придвижването към връщане обратно, счита Кугелман: " Ако талибанските водачи стартират да усещат действителни закани за политическото си оцеляване, ще съумеят ли те да се трансформират? ".  

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР