Година след проверката на Сметната палата институциите започват да си

...
Година след проверката на Сметната палата институциите започват да си
Коментари Харесай

Предприети са действия за изготвяне на план за действие

Година след инспекцията на Сметната палата институциите стартират да си обменят информация за биохраните. Надградената система била построена и щяла да стартирала до месец


Повече от година след края на инспекциите на Сметната палата, които регистрират слаб надзор върху биохраните и недобра отбрана на ползите на потребителите, виновните институции са на финалната права, с цел да обменят информация между тях. Това изяснява в своя отговор до редакцията на „ Труд ” Министерство на земеделието, храните и горите, по отношение на обявата „ Фалшиви биохрани ни пробутват в магазина ” от 8 август.

Според отрасловото ведомство са подхванати дейности „ за надграждане въз основата данни на производители, преработватели и търговци на биологични артикули и храни по този начин, че да се подсигурява по-ефективен продан на информация сред Министерство на земеделието, храните и горите, Държавен фонд „ Земеделие ” – Разплащателна организация, Българската организация по храните и контролиращи лица. Надградената система е построена и ще започва пълноценно до месец. ” От земеделското министерство акцентират като триумф и обстоятелството, че виновните ведомства от януари 2018 година насам имат към този момент създадена и одобрена процедура за продан на информация.

Още по-интересна е предоставената ни информацията, че земеделското министерство „ е подхванало дейности за правене на проект за деяние още преди публикуването на окончателния отчет на Сметна палата и се работи интензивно за премахване на слабостите ”. От упоменатите такива дейности обаче излиза наяве, че повече се работи, в сравнение с има резултат, защото става въпрос за създаване и планове за приемане на нови нормативни документи.

Все още не е завършил стадият на публично разискване на направените от земеделското министерство „ оферти за изменение и допълнение на Закона за използване на общата организация на пазарите на аграрни артикули на Европейския съюз ”. С тях ведомството твърди, че ще заложи „ по-високи условия към личния състав на контролиращите лица, по-високи наказания за оператори и контролиращи лица ”.

Според направената от ведомството разпоредба към този момент ще се взимат наложително проби преди да се издава документ за биоземеделие. Как без да се взимат такива до момента са получавали правото да се продават в магазините като „ био ” артикули и кой е подсигурил, че те не са нечисти с пестициди или ГМО, от отговора на обявата не излиза наяве. Вместо това от земеделското министерство акцентират, че са изготвили „ план на нова разпоредба за биологично произвеждане, която надгражда настоящата наредба за биологично произвеждане и е във връзка със усилване ограниченията за надзор в бранша ”. Като имат поради тъкмо въвеждане на наложителни инспекции преди издаване на документ. Според същия план са планувани и по-строги ограничения за част от нарушаванията. Според одита на Сметната палата обаче законът и до момента е предвиждал задоволително сурови наказания като актове и лишаване на документи, само че по времето на инспекциите сред 1 януари 2015 година и 30 юни 2017 година те не са налагани, а вместо това са давани наставления. Именно проверяващите са погазвали закона и не са си свършили работата, излиза наяве от отчета на Сметната палата.

Проектът на земеделското министерство, който би трябвало да планува по-строги ограничения и наказания, също година след инспекциите още е на стадий правене. Приключило е публичното разискване „ и сега се отразяват и разискват постъпилите мнения и бележки ”, изясняват от ведомството.

Представителите на земеделското министерство акцентират, че са взели и ограничения по отношение на констатацията на Сметната палата, че се ревизират едвам 1% от сертифицираните производители. През 2018 година правили административна инспекция на … „ 1% от досиетата на операторите под надзор, като в допълнение се проверяват  оператори с открити несъответствия, оператори с издадени позволения за потребление на небиологичен посевен/посадъчен материал, както и инспекция по отношение на осъществяване на уговорките по отношение на оператори с получени известия по системата OFIS (Европейска система за биологично земеделие) ”. Според ведомството това са спомагателни инспекции, а не дребна част от отговорностите им да защитят интереса на българския консуматор.
 Според одита на Сметната палата контролът върху биохраните не е задоволително ефикасен в интервала януари 2015 година – юни 2016 година Според одита на Сметната палата контролът върху биохраните не е задоволително ефикасен в интервала януари 2015 година – юни 2016 година
В правото на отговор на ведомството е очебийно още, че „ във връзка с  установените недостатъци в процеса за издаване на позволение за контролна активност в одитирания интервал януари 2015 г – юни 2017 година от страна на МЗХГ са подхванати дейности за одобряване на нови процедури с детайлни контролни листа още след предварителния отчет на Сметна палата. Новата процедура за издаване на позволение за контролна активност е създадена и одобрена през януари 2018 година и е изпратена на Сметна палата по отношение на предварителния отчет. ” Тоест към този момент ще е ясно кой прави инспекциите и по кое време, а това би трябвало да спре и мониторинга от отдалеченост, който през проверявания интервал са си разрешавали да правят проверяващите. Те са давали наставления на огромни търговски вериги изцяло нелегално, без даже да създадат инспекция на място, написа в отчета на Сметната палата.

От ведомството акцентират, че слабостите по контрола на биохраните са взети поради и при създаване на Закона за използване на общата организация на пазарите на аграрни артикули на Европейски Съюз и се чака да бъдат включени в Наредбата.

От целия отговор на Министерство на земеделието и храните на обявата в „ Труд ” прозира фактът, че вместо да наблюдават за това да е предпазен ползата на потребителите, от ведомството една година изготвят наредби и проекти за деяние по какъв начин да създадат това. Въпреки че биохраните са на пазара у нас към този момент 15 години и за това време би трябвало да е изрично ясно, че без надзор още веднъж ще ни пробутват ментета в магазините, натъпкани с пестициди, ГМО и разнообразни Е-та.

Интересно е и каква спомагателна информация за действителното безучастие на служителите може да се открие, завоалирана зад „ неуморния труд ” по приемане на недействащия нормативни актове и приемане на сякаш по-строги наказания, които обаче личните чиновници на ведомството не постановат.

„ Труд ” ще продължи да търси и разгласява информация в отбрана на потребителите, с цел да знаят читателите на изданието кой е отговорен за това в магазините да се оферират некачествени артикули.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР