Година след пожара на ферибот край остров Корфу българите, които

...
Година след пожара на ферибот край остров Корфу българите, които
Коментари Харесай

Година след пожара на ферибот край Корфу: Пострадалите българи все още чакат справедливост

Година след пожара на ферибот край остров Корфу българите, които пострадаха и фамилиите на починалите не престават да чакат правдивост. Огънят избухна в нощта против 18 февруари, а на борда имаше 127 българи. 12 от всички пасажери останаха в неопределеност, измежду тях и наши сънародници. Част от тях са предявили искове за обезщетение посредством реализиране на извънсъдебно съглашение, само че за тези, които не са го създали, срокът към този момент изтича. Разследването към момента е в ход, а съгласно специалисти сходни случаи се точат към 15 години.

Какво чакат оживелите и какво си спомнят от огнения пъкъл преди година, в репортажа на Айше Сали.

Срещнахме се с най-тежко потърпевшия българин при пожара - Алекси Панев, в родната му къща в село Ръждавица. След изписването му от болничното заведение в Корфу, където престоя две седмици, той е напуснал компанията, в която работеше като интернационален водач. Завел е дело против някогашния си шеф поради проблеми със застраховката, която е трябвало да има по време на командировката. Година след нещастието е признателен на хората, избавили живота му.

Алекси Панев: Живи и здрави да са тези хора, които ме обслужваха в Гърция. Сърдечна признателност и на тези, които ме извадиха, в случай че не бяха те, какво ще лекуваш. Но по какъв начин да ги намерим? Не знам...

Друг български водач - Светослав Найденов, ни демонстрира фотографията, която той и брачната половинка му изпратили на децата, с цел да ги уверят, че са добре.

Светослав Найденов: Ще има някакъв тип правдивост, само че не е финансовата правдивост. Просто това, което човек е изпитал, е покъртително. Каквато и правдивост да получите, това си остава рана. Болка и вие живеете с нея.

След нещастието юристи от България и Гърция са почнали да работят дружно, с цел да защитят правата на повече от 20 наранени български жители и компании.

Елица Хондру, юрист: Все още има работа на проверяващите по кораба. Последно ни бяха уведомили, че преди 2 седмици още веднъж се качиха специалисти на кораба.

Милена Първанова, юрист: Останаха няколко души, които не бяха разпознати. Това значи, че не съумяха да извлекат задоволително материал от изгорелите трупове, с цел да се направи ДНК-проба.

Кристина Данаджиева, юрист: Повечето от документите на потърпевшите - било то на колите или на физическите лица, които са били пасажери, са изгорели. Също по този начин и товарителниците, документите на колите и персонални документи.

Юристите подсетиха, че периодите за търсене на обезщетение са къси. Затова засегнатите не трябва да подхващат неверни ходове. Особено когато става дума за неидентифицираните с ДНК-експертиза.

Милена Първанова: Не е належащо да се прави процедурата по оповестяване в неопределеност, тъй като това ще отнеме доста време, а срокът според Морските конвенции и е прекомерно къс и това значи, че който е тръгнал по пътя на процедурата по оповестяване в неопределеност, ще изгуби правата си да желае обезщетение.

Елица Хондру: В този вид трагични случаи, изключително когато приказваме за транспортен съд, който се намира в морето, самите хора на кораба са в едно по-затворено пространство, имайки предивид, че се движат и доста артикули, тези случаи се забавят с доста време.

Казват, че към този момент компанията-собственик на ферибота е подготвена да сътрудничи и чакат развръзката с първите случаи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР